Začaly Vary. Kdo neskákal, nebyl Čech

Irena Hejdová Irena Hejdová
1. 7. 2006 0:00
Karlovy Vary - Festival v pátek večer slavnostně odstartovaly trampolíny, oceněný Andy Garcia a vlažně přijatá světová premiéra filmu Čas.

Před 19. hodinou se k červenému koberci před Thermalem začaly sjíždět limuzíny s hvězdnými hosty.

Na zahájení letošního filmového festivalu do Karlových Varů přijeli prezident Václav Klaus i kardinál Miloslav Vlk, korejský režisér Kim Ki-duk i hollywoodský herec Andy Garcia, který pak převzal cenu za celoživotní přínos světové kinematografii.

Cabanovo zahajovací představení bylo tradičně originální. Jeho hlavními aktéry byli čtyři skokani ve fracích. Na začátku se spustili na hrazdách nad pódium a na trampolínách rozprostřených přes celé jeviště předvedli hravou show.

Moderátor večera Marek Eben ji následně ocenil slovy "kdo neskáče, není Čech". Přidal i několik dalších vtipů narážejících na probíhající fotbalové mistrovství světa.

"Měl bych poděkovat fotbalistům Ghany a Itálie, kteří se postarali o to, že jsme v Německu už doskákali a teď se můžeme v klidu věnovat filmovému festivalu," řekl a ohlásil festivalovou znělku.

Ta je letos dílem výtvarníka Františka Skály, který se v ní objevil jako protagonista, byl autorem námětu i režisérem. Podle Ebena je plná symbolů a mnozí si ji budou muset několikrát zopakovat, aby rozluštili jen třetinu: "Napoprvé to není nic moc, ale až to uvidíte popáté, podesáté..."

Po představení všech členů porot, celebrit a sponzorů přišla už řada na Garciu. Hvězdný herec kubánského původu známý z Dannyho parťáků či Kmotra přijel do Varů už krátce po poledni.

Infobox
Autor fotografie: MFF KV

Na slavnostním zahájení seděl po boku umělecké ředitelky Evy Zaoralové. Sošku přijal z rukou prezidenta přehlídky Jiřího Bartošky s nijak znatelným pohnutím a po krátkém proslovu se prodral davy diváků zpátky na místo.

Filmové vyvrcholení večera obstarala světová premiéra Kim Ki-dukova nového snímku Čas. Kontroverzní Korejec film představil spolu s jeho dvěma hlavními hereckými představiteli.

Snímek sám byl ovšem přijat s rozpaky, nejspíš proto, že nepředstavuje zrovna klasickou "kimkidukovštinu" - žádný symbolismus, brutalita ani vážnost se nekonaly. Místo toho přišel příběh dívky, která si z lásky k partnerovi nechá změnit obličej; to s sebou nese i fatální změny v jejím dalším životě.

I tak ale projekce skončila potleskem. A po ohňostroji, který rozduněl celý Thermal, se už mohlo jít na velkolepý večírek v hotelu Pupp.

 

Právě se děje

Další zprávy