Startují Vary. Už přijel Andy García

ČTK a Irena Hejdová
30. 6. 2006 16:30
Karlovy Vary - Jedna z největších hvězd letošního filmového festivalu, Andy Garcia, se dnes před hotel Pupp dostavila ve stříbrné limuzíně.
Andy Garcia v doprovodu Jiřího Bartošky
Andy Garcia v doprovodu Jiřího Bartošky | Foto: ČTK

Amerického herce kubánského původu doprovází osmnáctiletá dcera Daniela Lordo Garciová. Po přivítání s prezidentem festivalu Jiřím Bartoškou poskytl Garcia rozhovor České televizi, rozdal pár autogramů a zmizel v hotelu.

Padesátiletý Garcia získal věhlas nejen v rolích mafiánů, ale i ochránců zákona. Poprvé na sebe výrazněji upozornil ve filmu Neúplatní režiséra Briana De Palmy jako policista George Stone. Do Varů ale přijel i coby debutující režisér - uvést tu v evropské premiéře film Ztracené město. Romantické drama, jímž se vrací do doby, kdy příchod Fidela Castra do Havany změnil osudy mnoha Kubánců.

Foto: ČTK

Herec a režisér by se měl ve Varech zdržet tři dny. Dnes se před hotelem Thermal projde po červeném koberci, pak na slavnostním večeru převezme Křišťálový globus za mimořádný přínos světovému filmu. Tím také jednačtyřicátý ročník nejslavnějšího českého festivalu začíná.

Nabídne více než 230 celovečerních hraných a dokumentárních filmů; z toho 15 ve světové premiéře a 39 v premiéře mezinárodní či evropské. Organizátoři opět mohou očekávat velký nápor hostů - od baťůžkářů přes filmové tvůrce až po VIP osobnosti.

Část letošní poroty
Část letošní poroty | Foto: ČTK

I když pořadatelé vlastně ještě nevědí, kolik diváků nakonec přijede. "Už několik let máme změněný systém, takže se diváci dopředu neakreditují, ale mají možnost si zakoupit kartu festival pass až na místě," vysvětluje mluvčí festivalu Uljana Donátová s tím, že tak odpadá zbytečná agenda.

Podle Donátové nicméně festival očekává zhruba stejný počet návštěvníků jako loni, kdy se prodalo 142 506 vstupenek; akreditovaných účastníků bylo přesně 12 112.

Čas, zahajovací film festivalu
Čas, zahajovací film festivalu | Foto: IFF KV

Vary už si vydobyly místo na mapě prestižních přehlídek, ostatně festival zahajuje světová premiéra filmu Čas, který natočil uznávaný Kim Ki-duk, jenž je ve Varech od včerejška.

A není tu poprvé, stejně jako Terry Gilliam, který na festivalu představí svůj film Krajina přílivu. Dorazí i Luc Besson se svou novinkou Angel-A či bosenská režisérka Jasmina Zbanicová s Grbavicou, vítězným snímkem letošního Berlinale.

 

Právě se děje

Další zprávy