ČT: Nezávislé léto s Halle, Umou a Julií

Irena Hejdová Irena Hejdová
3. 7. 2006 9:00
Televize - A také s Coen family, tátou Flintstonem a dvěma homosexuálními kovboji. Ti všichni vyrážejí v plné polní na letní obrazovku České televize.

Už posedmé letos ČT v průběhu léta nabídne dostatek dobrých snímků i divákům, kteří nestihnou karlovarský festival nebo další letní filmové akce.

Počínaje dneškem v rámci Amerického nezávislého léta každé pondělí od 21.30 nabídne filmy, které jsou spíše protipólem amerického mainstreamu, přesto je většina z nich nabita hvězdnými hereckými jmény.

Ples příšer
Ples příšer | Foto: ČT

Jednoho ze tří trestanců prchajících v Bratříčku, kde jsi? krajinou Mississippi z vězení hraje George Clooney. Ve filmu se objeví i i John Goodman, John Turturro či Holly Hunterová. Černá muzikálová komedie  bratří Coenů je volně inspirovaná Homérovým eposem Odyssea.

John Turturro účinkuje i v dalším filmu - Třináct hovorů o tomtéž. Prolínají se v něm čtyři příběhy ze současného New Yorku. Turturro tu ztvárnil vysokoškolského profesora, role ambiciozního mladého žalobce se zhostil Matthew McConaughey.

Infobox
Autor fotografie: ČT

Infobox

  • 3.7. Bratříčku, kde jsi?
  • 10.7. 13 rozhovorů o tomtéž
  • 17.7. Opsáno ze života
  • 24.7. Ples příšer
  • 31.7. Hollywood, Hollywood
  • 7.8. Jay a Mlčenlivej Bob vrací úder
  • 14.8. Přiznání
  • 21.8. Hodná holka
  • 28.8. Životní jistoty
  • 4.9. Laurel Canyon

Snímek Opsáno ze života je dílem Todda Solondze, autora vynikajícího Štěstí. I v jeho novém filmu jsou hrdiny docela (ne)obyčejní lidé se svými (ne)obyčejnými starostmi. V provokativní americké komedii hrají Selma Blairová, Paul Giamatti známý z Bokovky či opět John Goodman známý coby táta Flintstone.

Za Ples příšer si před čtyřmi lety odnesla Oscara Halle Berryová - jako první afroamerická herečka v hlavní ženské roli. Film vypráví o rasistické rodině bachařů, z nichž jeden se zamiluje do atraktivní černošské manželky po popraveném vězni. Krom Berryové se tu objeví také Billy Bob Thornton či Heath Ledger. Režisér Plesu příšer Mark Forster natočil také výjimečnou Hranici života.

Přiznání
Přiznání | Foto: ČT

Hořká komedie Hollywood, Hollywood je filmem ve filmu; propletencem životů postav, které natáčejí film. V díle Stevena Soderbergha, autora Trafficu, Erin Brockovich a Dannyho parťáků, si zahrála Julia Robertsová, David Duchovny či Brad Pitt.

Američané očividně milují filmové parodie, což dokazuje i snímek Jay a Mlčenlivej Bob vrací úder. Zahráli si v něm kamarádi Ben Afleck a Matt Damon, kteří se sebeironií shazují sebe samé v příběhu o dvou smolařích, kteří hájí v Hollywoodu svou čest proti producentovi, jenž chce natočit film inspirovaný jimi dvěma.

Jay a Mlčenlivej Bob vrací úder
Jay a Mlčenlivej Bob vrací úder | Foto: ČT

Poučení Za vším hledej ženu platí pro Hodnou holku, ve které Jennifer Anistonová ztvárnila jakousi moderní Emmu Bovaryovou. Sekunduje jí kupříkladu Jake Gyllenhaal, čímž se do sestavy Amerického nezávislého léta dostává po Heathu Ledgerovi i druhý kovboj ze Zkrocené hory.

Sestavu doplňuje snímek Přiznání s Umou Thurmanovou a Ethanem Hawkem, psychologické drama z amerického předměstí,  Životní jistoty s Glen Closeovou či Lauren Canyon s Kate Beckinsaleovou a Frances McDormandovu. Ta je manželkou jednoho z bratrů Coenových, čímž se kruh Amerického nezávislého léta pěkně uzavírá.

Hodná holka
Hodná holka | Foto: ČT

Zajímavé filmy nabízí ČT i mimo Americké nezávislé léto. Třeba přehlídku děl polského režiséra Krzysztofa Kieślowského, v rámci níž uvede filmy Dvojí život Veroniky i kompletní trilogii Tři barvy.

Soboty budou patřit westernům: kromě snad nejslavnějšího westernu Sedm statečných budou uvedeny i další klasiky: Velká země s Gregory Peckem, Hombre s Paulem Newmanem či Butch Cassidy a Sundance Kid s Paulem Newmanem a Robertem Redfordem.

 

 

Právě se děje

Další zprávy