Do sešlých kin přijedou hvězdy Volveru

ČTK, Hej
28. 6. 2006 14:51
Festival - Do Varů míří sestava hereček z Almodovarova filmu Volver. Místo Penelope Cruzové dorazí Jacqueline Bissetová.
Foto: Aktuálně.cz

Bissetová karlovarský filmový festival navštívila už před dvěma lety, v poslední době ji čeští diváci mohli vidět třeba ve snímku Domino. Zářila ale především ve filmech 60. a 70. let - třeba v Bullitově případu, v Letišti, v Muži z Acapulca či ve Vraždě v Orient Expresu.

Andy Garcia ve filmu Dannyho parťáci
Andy Garcia ve filmu Dannyho parťáci | Foto: Aktuálně.cz

Organizátorům se po složitém vyjednávání povedlo získat také skupinu hereček, která v Cannes vyhrála cenu za film Volver. Jinak jsou ale letošní hvězdy spíše z řad režisérů.

V této roli krom Luca Bessona, Kim Ki-duka a Terryho Gilliama ovšem přijíždí i herec Andy Garcia. Na festivalu představí svůj režijní debut Lost City a také převezme Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světovému filmu.

Tuto cenu obdrží i zakladatel a jeden ze šéfů společnosti New Line Cinema Robert K. Shaye a český režisér Jan Němec. "V tomto případě dojde k organizační změně. Oba pánové nedostanou cenu při zahájení festivalu, jak jsme původně plánovali, ale až při závěrečném ceremoniálu," uvedla umělecká ředitelka festivalu Eva Zaoralová.

Dva dny před začátkem festivalu jeho prezidenta Jiřího Bartošku stále trápí nedostatek kvalitních sálů. K dispozici je jich letos opět čtrnáct; ale jediný z nich, kino Drahomíra, má za sebou rekonstrukci.

Kromě tradičních a poměrně slušně vybavených sálů v hotelu Thermal musí festival vystačit opět s řadou provizorií. Například v hotelu Pupp, Richmond nebo v Lázních III. Z plánovaného promítání v novém luxusním hotelu Carlsbad Plaza sešlo.

"Prohlédli jsme si ho, ale k promítání filmů na odpovídající úrovni tu nejsou technické podmínky. Na sliby, že se situace zlepší, si už pomalu zvykáme. Asi by lidi zaskočilo, kdyby přišli najednou do nových sálů," uvedl Bartoška.

Po finanční stránce je ale festival zajištěn. Do rozpočtu, pohybujícího se mezi 110 až 115 miliony korun, přispěl stát asi 30 miliony korun, město Karlovy Vary sedmi miliony korun a Karlovarský kraj dal 2,7 milionu korun. Zbytek nákladů hradí partneři a sponzoři.

 

Právě se děje

Další zprávy