Startují Vary. Nikdo neví jak

Irena Hejdová Irena Hejdová
30. 6. 2006 0:00
Festival - Po karlovarském červeném koberci se dnes projde Dannyho parťák Andy Garcia. Největší český filmový festival začíná.

Jedenačtyřicátý ročník nejslavnějšího a největšího festivalu u nás potrvá do 8. července.

Nabídne více než 230 celovečerních hraných a dokumentárních filmů; z toho 15 ve světové premiéře a 39 v premiéře mezinárodní či evropské.

Organizátoři opět mohou očekávat velký nápor festivalových hostů - od baťůžkářů přes filmové tvůrce až po VIP osobnosti. Snad bude pověstných karlovarských oplatek, které si všichni prý tak rádi dávají k snídani, dost pro všechny.

Andy Garcia ve filmu Dannyho parťáci
Andy Garcia ve filmu Dannyho parťáci | Foto: Aktuálně.cz

I když pořadatelé vlastně ještě nevědí, kolik diváků nakonec přijede. "Už několik let máme změněný systém, takže se diváci dopředu neakreditují, ale mají možnost si zakoupit kartu festival pass až na místě," vysvětluje tisková mluvčí festivalu Uljana Donátová s tím, že tak odpadá zbytečná agenda.

Podle Donátové nicméně festival očekává zhruba stejný počet návštěvníků jako loni, kdy se prodalo 142 506 vstupenek; akreditovaných účastníků bylo přesně 12 112.

Infobox
Autor fotografie: MFF KV

Infobox

Podobu zahajovacího večera organizátoři jako obvykle tají až do poslední chvíle, ví se jen, že jejím tvůrcem je opět Michal Caban.

A předpokládat lze, že hrdinou otevírací show by mohl být výtvarník František Skála, který je také protagonistou znělky i hlavní tváří letošního ročníku.

Vary už si vydobyly místo na mapě prestižních přehlídek, ostatně festival v pátek večer ve velkém sále hotelu Thermal zahájí světová premiéra filmu Čas, který natočil uznávaný Kim Ki-duk.

Kim Ki-dukův Čas je zahajovacím filmem Karlovarského filmového festivalu
Kim Ki-dukův Čas je zahajovacím filmem Karlovarského filmového festivalu | Foto: IFF KV

Korejský režisér tu snímek osobně uvede a do Varů rozhodně nemíří poprvé. Ve Varech se očividně líbí i Terrymu Gilliamovi, který tu představí svůj film Krajina přílivu.

Dorazí i Luc Besson se svou novinkou Angel-A či bosenská režisérka Jasmina Zbanicová s Grbavicou, vítězným snímkem letošního Berlinale.

Ve Varech bude k vidění také ceněná novinka Pedra Almodovara Volver, Morettiova satira o Silviu Berlusconim nazvaná Kajman či kontroverzní film o třech afgánských mladících nespravedlivě vězněných v nechvalně proslulé věznici Guantánamo.

Danny Trejo
Danny Trejo | Foto: Aktuálně.cz

Už na pátečním zahajovacím večeru převezme Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světovému filmu Andy Garcia.

Americký herec známý třeba ze Soderberghových Dannyho parťáků či z mafiánské ságy Kmotr ve Varech také představí v evropské premiéře svůj režijní debut Lost City.

Z dalších hvězdných hostů už balí kufry Danny Trejo, Timothy Hutton, Tom Wilkinson či Natacha Régnierová.

Organizátoři možná chystají i nějaké další hvězdné překvapení, ale zatím žádné jméno nepotvrdili.

Deník Aktuálně.cz Vám bude po celou dobu přehlídky přinášet články o dění na festivalu, rozhovory s tvůrci i hosty, stejně jako recenze soutěžních i mimosoutěžních filmů. Souhrn všech materiálů nabízí náš pravidelně aktualizovaný SPECIÁL

 

Právě se děje

Další zprávy