Vary mají i pikantnější filmové oplatky

Irena Hejdová Irena Hejdová
29. 6. 2006 10:00
Festival - Karlovy Vary nejsou jen hvězdná jména, ale i filmy, které tu uvidíte poprvé a nejspíš i naposled. A nikdy na ně nezapomenete.

Pro pořádek samozřejmě zmiňme Almodovarův Volver, Bessonův Angel-A, Gilliamovu Krajinu přílivu, Soderbeghovu Bublinu, Kaurismäkiho Světla v soumraku a Kim Ki-dukův Čas.

Ale určitě stojí za to upozornit na několik opravdových vychytávek z festivalového programu.

Spojeni navždy
Spojeni navždy | Foto: IFF KV

Zajímavě zní třeba obsah britského filmu Spojeni navždy, který bude uveden v sekci Jiný pohled. Vypráví o skutečných siamských dvojčatech, bratrech Howeových, kteří se stali rockovými star.

Se svou skupinou Bang Bang si prošli divokými, kokainovými a volnomyšlenkářskými 70. lety, na jejich konci zemřeli.

Jde o hraný snímek, který ale chce vypadat jako dokument. Jeho dva režiséři - Keith Fulton a Louis Pepe - jsou tvůrci známého celovečerního dokumentu Ztracen v La Mancha, ve kterém zaznamenali Gilliamovo neúspěšné natáčení velkofilmu Don Quijote.

V roce 1999 se stal hitem karlovarského festivalu švédský film Fucking Amal, uváděný pod názvem Láska je láska. Podobného ranku a tím i podobné úspěšnosti by mohl dosáhnout rumunský snímek Jiná láska ze soutěžní sekce Na východ od Západu.

Také v něm v sobě dvě kamarádky objeví lesbickou orientaci a vzájemnou náklonnost. To vše v kulisách současné Bukurešti.

Lili Taylorovou mohli čeští diváci naposledy vidět ve filmu Faktotum coby přítelkyni Bukowského alter ega. Ve filmu Ta známá Bettie Page ze sekce Jiný pohled ztvárnila roli fotografky. 

Woodyallenovská herečka Gretchen Molová si tu zas zahrála titulní hrdinku, která se z venkovské naivky "vypracovala" až na slavnou pin-up girl 50. let. Režisérka filmu Mary Harronová je autorkou snímku Střelila jsem Andyho Warhola a thrilleru Americké psycho.

Občan Pes
Občan Pes | Foto: IFF KV

Co vybrat z oblíbeného Fóra nezávislých? Buddhistický thriller Ahimso, přestaň utíkat? Thajskou surrealistickou pohádku Občan Pes o chlapci, který hledá rybí konzervu se svým uříznutým prstem?

Či melancholickou komedii Stevea Buscemiho Osamělý Jim s Liv Taylorovou v roli ošetřovatelky?

Pro milovníky hororu připravila hostinu sekce Dny kritiků Variety, která uvádí Zlo, první zombie film řecké kinematografie.

V něm jsou tři stavbaři infikováni podzemním démonem zla, což vyústí v zákeřné požírání příbuzných, masivní vyrojení zombie na fotbalovém zápasu a podobné legrace.

Chlípnost nade vše
Chlípnost nade vše | Foto: IFF KV

Ve výběru festivalu Sundance se objeví poslední snímek Američana Guse van Santa, který ve Varech v minulosti slavil úspěchy s tituly  Slon a Poslední dny.

Jeho film Gerry vypráví o neurotickém bloudění dvou Gerryů opuštěnou pouští. V  hypnotické noční můře si zahráli Casey Affleck a Matt Damon.

Ještě nemáte dost? Pro ty nejotrlejší nabízí festival letos už podruhé Půlnoční filmy. Včetně takových kultovních hitů, jako je Romerova Noc živých mrtvých.

Nebo americká Chlípnost nade vše - "rozpustile rouhačská taškařice, ve které způsobují úrazy hlavy posedlost sexem, šířící se k nelibosti místních asexuálů jednou poklidnou čtvrtí v Baltimoru".

 

Právě se děje

Další zprávy