Největší hity léta: Auta, Poseidon, Depp

Irena Hejdová Irena Hejdová
27. 6. 2006 15:00
Filmy - Nejen Piráti z Karibiku mají kvůli internetovým kolegům premiéru už v létě, ačkoliv Češi se o prázdninách kinům spíš vyhýbají. Uvnitř: TRAILERY, PŘEHLED LETNÍCH PREMIÉR, RECENZE

V USA je léto hlavní filmovou sezonou a mohutně se na ně zbrojí. Ne tak u nás. Češi radši odjedou k moři, než aby sledovali jeho řádění v Poseidonu, a radši posedí u piva, než aby zjišťovali spolu s Auty, v čem je autíčkový smysl života.

Jenže zámořské hity se dnes celosvětově nasazují jen pár dnů či týdnů po americké premiéře - v obavě, aby si je vynalézavé diváctvo nestáhlo od pirátů z internetu. Jaké čerstvé zboží letos v létě chtě nechtě profrčí českými kiny? A na co se vypravit, pokud se nechystáte na karlovarský filmový festival, na Letní filmovou školu nebo na festival Fresh Film?

První na řadě jsou symbolicky Auta. Navazují na oblibu animovaných filmů - jen v poslední době vstoupily do kin filmy Za plotem, Doba ledová 2, Madagaskar a Karcoolka - a vnášejí do tohoto žánru vskutku originální hrdiny.

Ten hlavní, závoďák Blesk McQueen, se zatoulá do ospalé Kardanové lhoty u Silnice 66, kde mu místní buranské vehikly ukážou, že skutečné přátelství je důležitější než hon za trofejemi.

Poseidon je remakem známého katastrofického filmu z roku 1972. Nový film z potápějícího se luxusního parníku pochopitelně hýří efekty a patosem a jeho výsledky v amerických kinech nejsou nejlepší.

Ani schematičnost mu není cizí, přesto upoutá monumentálními scénami i dějovým spádem, který udrží napětí od začátku do konce. Třeba trochu té vody navíc v létě přijde vhod.

Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže si odbyli svou světovou premiéru v losangeleském Disneylandu, do českých kin vtrhnou 3. srpna.

Jack Sparrow alias Johnny Depp se v režii Gore Verbinskiho opět neohroženě utká s hordami nemrtvých nepřátel, tentokrát z legendárního Bludného Holanďana. To vše za nadšených ovací publika.

Hodně se očekává také od filmu Superman se vrací, kritici se totiž zatím předhánějí v superlativech.

Hrdina z Kryptonu se v novém díle vrací na zemi, kde zjistí, že už tu o něj nikdo nestojí, ani jeho milovaná Lois. Jak si poradí? To se čeští diváci dozvědí 27. července.
 

V průběhu léta do kin přijde i několik snímků po předpremiéře na karlovarském festivalu - Bessonův Angel-A, Gilliamova Krajina přílivu či vítězný film letošního Berlinale, bosenská Grbavica. Patří mezi ně i Altmanova novinka Zítra nehrajeme! či Kim Ki-dukova Samaritánka.

Ženy potěší romantika: Dům u jezera se Sandrou Bullockovou či německá Bílá Masajka o mladé Švýcarce, která kvůli lásce k uhrančivému muži začne žít mezi domorodci. Nebo co třeba Let´s Dance o lásce primabaleríny a baltimorského rebela či komedii o svatbách Confetti?

Foto: Warner Bros

Mužům doporučíme pokračování série Rychle a zběsile či Salmu Hayekovou a Penelope Cruzovou v Sexy Pistols, jinak nikterak oslnivém westernu z Bessonovy produkce.

V srpnu dorazí i remake seriálu Miami Vice, milovníky napětí potěší Skyfighters: Akce v oblacích. Čeští diváci uvidí i dlouho očekávaný film o útocích z 11. září, Let číslo 93.

Meze teenagerských komedií se posouvají dál a dál - pro adolescenty je nachystáno Péčko pro začátečníky o partičce teenagerů, kteří si natočí porno.

Podobného ražení nejspíš bude i Click: Život na dálkové ovládání. O něco vkusnější by mohlo být norské Tommyho peklo.

V srpnu do kin vtrhne Garfield 2 - nevrlý kocour se slabostí pro lasagne a hlasem Billa Murraye.

A také jediný český film léta - debut Marty Novákové Marta s Petrou Špalkovou v hlavní roli ženy vydané na milost a nemilost dvěma mužům.






 

PŘEDCHOZÍ PREMIÉRY

 

 

Právě se děje

Další zprávy