Vary uvidí mnohé.Též Svéráz lovu pilotek

Irena Hejdová Irena Hejdová
28. 6. 2006 0:00
Karlovy Vary - Hlavní soutěž: Američanky v Rusku, Korejci v Los Angeles, Maggie Gyllenhaalová v rauši a Josef Abrhám ve vatě coby Čechoital.

V hlavním festivalovém klání nadcházejícího jedenačtyřicátého ročníku je celkem patnáct titulů; z toho šest se představí ve světové premiéře, zbytek v premiéře mezinárodní, tedy budou poprvé k vidění za hranicemi země svého vzniku. Jen jeden z nich získá Křišťálový globus. Který to bude?

O lásce
O lásce | Foto: IFF KV

Hned tři jsou ze španělsky mluvících zemí - Osud, Mezcal a Cestou necestou. Tři jsou i severské - švédsko-dánský Z úst do úst, norská Repríza od Trierova bratrance Joachima Triera a finské Mrazivé město - a tři východoevropské: bulharsko-německý Vánoční strom, polský Pár osob, krátkej čas a ruský Tranzit.

Zastoupeny jsou i exotičtější regiony: Irán se Sbohem živote či Korea s filmem O lásce, který ovšem líčí osudy korejských přistěhovalců v Los Angeles.

Po jednom filmu mají v soutěži i Francie (Dcera té druhé), Německo (Zimní cesta), USA (Sherrybaby) a Česko, které zastupuje Hřebejkova novinka Kráska v nesnázích.

Infobox
Autor fotografie: MFF KV

Temné filmy...

Podle umělecké ředitelky festivalu Evy Zaroalové se řada soutěžních titulů dotýká témat vztahu rodičů a dětí či tématu mladého člověka, který se hledá. Společná je jim také "snaha člověka vybudovat si místo na slunci a zažít šťastné okamžiky".

Pravdou však je, že šťastných okamžiků se hrdinům soutěžních filmů opravdu moc nedostává. O směřování filmů vypovídají už názvy: od Mrazivého města přes ve zkratce shrnuté Pár osob, krátkej čas až po zcela bezvýchodné Sbohem, živote.

Z úst do úst
Z úst do úst | Foto: IFF KV

Také zápletky filmů neznějí příliš optimisticky: francouzská Dcera té druhé je o matce ukradené dcery, švédsko-dánský Z úst do úst zase o otci drogově závislé dcery.

Zmíněné drama Sbohem, živote vypráví o dívce, která jako reportérka přihlíží válečným hrůzám. Mrazivé město líčí rozpad jednoho manželství a Osud příběh muže na útěku.

Ale jak známo, silné filmové zážitky jsou většinou spojeny s temnými, osudovými snímky. A čím větší bude vedro na lázeňských kolonádách, tím víc přijde vhod fyzikální i umělecká temnota v kinosále - kterou ovšem občas prozáří nějaká ta hvězda.

Maggie Gyllenhaalová a Danny Trejo ve filmu Sherrybaby
Maggie Gyllenhaalová a Danny Trejo ve filmu Sherrybaby | Foto: IFF KV

...a zářící hvězdy

Třeba Maggie Gyllenhaalová, známá z filmů Sekretářka, Adaptace či Úsměv Mony Lisy. V americkém Sherrybaby si zahrála bývalou narkomanku Sherry, která po propuštění z vězení znovu začíná. V Sherrybaby hraje i host festivalu Danny Trejo.

Josef Abrhám se zas vrací na filmové plátno rolí čechoitalského gentlemana, který zachrání krásku v nesnázích Annu Geislerovou. Zápletka zní trochu jako z červené knihovny, tvůrci ale slibují složitou žánrovou hru s nečekaným koncem.

Cestou necestou
Cestou necestou | Foto: IFF KV

Loni na festivalu vyhrál polský Můj Nikifor, i letos má v soutěži Polsko životopisný film, tentokrát o bizarním vztahu varšavského básníka Bialoszewského a slepé Jadwigy Stanczakové.

Španělské Cestou necestou zas líčí skutečný příběh devítiletého kriminálníka a zloděje aut Juana Carlose.

A jednu hvězdu by si neměli ujít příznivci ruských komedií o loveckých pitkách. Autorem ruského Tranzitu není nikdo jiný než Alexandr Rogožkin, režisér populárního Svérázu národního lovu.

Tranzit
Tranzit | Foto: IFF KV

Jeho nový film se odehrává na Čukotce, kde v době druhé světové války, přistávají stíhačky pilotované aljašskými Američankami.

Na základně je plno mladých ruských vojáčků, což znamená naprosto ideální konstelaci pro komedii, která temnotu soutěže přece jen trochu osvětlí.

 

Právě se děje

Další zprávy