Léto na ČT: hity a manipulace mysli

Jitka Gráfová
6. 7. 2006 9:00
Praha - Česká televize postavila prázdninové schéma Léto, prosím především na reprízách starších pořadů. Archivy provětrá důkladně. Uvnitř: SPOT
Foto z pořadu Magie a manipulace mysli
Foto z pořadu Magie a manipulace mysli | Foto: Česká televize

"Letošní léto se odehraje ve znamení uvolněné atmosféry a pohody, okořeněné mimo jiné i magií, záhadami a kouzly - a to nejen těmi filmovými," říká mluvčí ČT Martin Krafl.

Jednou z mála novinek bude Magie a manipulace mysli. Jejím autorem a aktérem je Derren Brown, jenž své senzace neopírá o fabulace a předpoklady, ale o znalost lidských povah. "Jde o zábavnou show, která ovšem nemá nic společného s pořad typu Copperfielda," dodává Krafl.

Konstrukce celého schématu je postavena především na reprízách starších filmů. Jsou připraveny i původní české televizní inscenace: Polední žár s Jaromírem Hanzlíkem, Síť na bludičku, Podezřelé okolnosti Patricka Quentina či Manželka Ronalda Sheldona.

Vždy v sobotu večer si na své přijdou milovníci westernů. "Začínáme klasikou, legendárním americkým westernem z roku 1960 Sedm statečných. Dál jmenujme aspoň snímek Velká země anebo Hombre s Paulem Newmanem," dodává Krafl.

Foto z dokumentu Kristova léta, dámy
Foto z dokumentu Kristova léta, dámy | Foto: Česká televize

Na sobotní i nedělní podvečery jsou přichystány romantické nebo napínavé filmy - Plynové lampy, Mrtvá a živá, Čekej do tmy či americká komedie Láska není hřích. Čtvrteční večery na prvním programu zase vyplní filmové příběhy Tři muži a nemluvně, Bílý oleandr nebo Návrat Sommersbyho.

Na televizní spot se podívejte ZDE

Diváci se také  mohou uvolňovat s Janem Krausem. ČT se o prázdninách vrátí k nejúspěšnějším vydáním jeho talk show. Reprízovat se budou i pořady Přezůvky s sebou,  Bydlení je hra, Zahrada je hra, Pod pokličkou a Neváhej a toč! Opakování se dočká kreslený Pytlíkov, ale také pořady  Možná přijde i kouzelník a To je šoubyznys. 

Dramaturgie ČT prý v letních měsících tradičně neopomíná dětského diváka, pro něj jsou tu pohádky O chudém královstvíčku, O svatební krajce či Vojtík a duchové.

"V létě budou stejně i v naší Kouzelné školce prázdniny, ale místo ní čeká děti velká a pestrá množina starších i novějších, delších i kratších, hraných, kreslených či loutkových pohádek,"  láká Krafl.

Česká televize - logo
Česká televize - logo | Foto: Aktuálně.cz

V repríze uvede ČT seriál Kamarádi i třídílné zpracování příběhů Podezřelé prázdniny. Na obrazovky se znovu vrátí Přátelé Zeleného údolí.

Karlovarské přehlídce budou kromě tradičních Festivalových vteřin věnovány související snímky v rámci Filmového klubu: S tebou a bez tebe, Nikde v Africe nebo titul režiséra Lisandra Alonsa Mrtví.

Náročnější část tvorby zastupuje i přehlídka děl polského režiséra Krzysztofa Kieślowského, již zahájí Dvojí život Veroniky. Další kvalitní snímky nabízí televize v rámci cyklu Americké nezávislé léto, tradičně v pondělí večer na ČT2.

Před ním bude pokračovat klasický cyklus dokumentů, jenž nabídne čtyřdílné Epizody z historie s tématy vietnamské války, cesty k nezávislosti Zairu či pádu berlínské zdi.

V letním Dokumentárním festivalu české tvorby veřejnoprávní stanice promítne snímky Kristova léta, dámy, Český sen, Vzlety a pády I a II nebo Konec světa v srdci Evropy.

 

Právě se děje

Další zprávy