Pište taky o filmech, nejen o hvězdách

Irena Hejdová Irena Hejdová
19. 6. 2006 0:00
Rozhovor - Eva Zaoralová ví, jestli je Sharon Stoneová intelektuálka a co spojuje Kim Ki-duka s Karlem Kachyňou.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Umělecká ředitelka karlovarského filmového festivalu sedí ve své pražské kanceláři. Z jedné fotografie shlíží hrdě její černý kocour, který se před lety zúčastnil castingu na znělku natáčenou Janem Svěrákem. Hovor přerušily dva telefonáty a za dveřmi neutichal ruch příprav - festival začíná už za jedenáct dnů...

Letošní festival bude zahajovat Kim Ki-dukův Čas
Letošní festival bude zahajovat Kim Ki-dukův Čas | Foto: IFF KV

Prozradíte už, kdo bude hlavní hvězdou letošního ročníku?
Dalšího hosta prozradíme, až bude opravdu potvrzený. Děláme to raději takhle, nechceme to zakřiknout a bylo by hloupé, kdybychom řekli, že přijede ten a ten, a on by nakonec odřekl. Jednou se to stalo se Seanem Connerym. Takže o hvězdách vám toho moc nepovím, navíc razím heslo, že hvězdami jsou režiséři.

A jak se tedy těšíte na hvězdné režiséry, kteří přijedou?
Jsem radši že přijede Kim Ki-duk, než že přijede Luc Besson. Ten se podle mě strašně zkomercionalizoval. Od Johanky z Arku už nenatočil žádný film a soustředí se na produkci. A ta jeho společnost neprodukuje nejkvalitnější filmy.

Infobox
Autor fotografie: MFF KV

Takže máte radši Kim Ki-duka, jehož nový film Čas letošní festival zahajuje?
Kim Ki-duk je bezvadný. Nejde mu podle mého názoru ani tolik o slávu. Že točí tolik filmů, je patrně dáno tím, že má prostě tolik nápadů, že je ani nestačí všechny zpracovat. On je jako Karel Kachyňa: tři filmy během dvou let.

Máte nějakého režiséra, který vás naopak irituje?
Já jsem už dost imunní, ale iritoval mě třeba Jean-Claude Brisseau - tím filmem Chtíč. Promítalo se o půlnoci ve velkém sále, byl to film provokativní, artistní, samé sexuální scény.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

A pustila byste do soutěže film od režiséra, který vás irituje?
Obvykle ti, co mě iritují, nejsou zase tak velcí režiséři. Ale když mi řekne Lars von Trier, že chce u nás mít film v soutěži, tak zapomenu, že mě irituje. Nota bene mě třeba von Trier vlastně ani tolik neirituje.

A jaký je váš vztah ke slavným hostům?
Já s těmi hvězdami nepřijdu zas tolik do styku. Mají své průvodce, program, kterého se třeba zúčastňuji, ale nejsem s nimi pořád. Naopak, když tu byl třeba Michael Douglas, byla jsem docela příjemně překvapena, že se zajímal o festival, a vůbec se nechoval namyšleně. V osobním styku se mi vlastně nestalo, že by mě někdo z těch hvězd iritoval. Třeba Julian Sands byl fajn, ale to není zas taková hvězda jako třeba Bruce Willis.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

A choval se někdo namyšleně?
Byly tu Thora Birchová a Scarlett Johanssonová, když byl v soutěži Přízračný svět. Birchová byla neskutečně namyšlená, byla tehdy slavnější než Scarlett, hrála zrovna v Americké kráse a následkem toho si myslela, že je úžasná herečka. Dnes je slavnější Johanssonová. Ta kdyby dnes přijela, všichni polezou po zdi nadšením.

A co Sharon Stoneová?
Ta byla roztomilá. Dovede komunikovat s lidmi a vytvářet si nesmírně intelektuální image. Rozšířila o sobě tu pověst o výšce svého IQ, no z toho, jak se tady projevovala, to zas tak nevypadalo. I když lidé se jí posmívali zbytečně moc: je to prostě Američanka, tam ta emfaze, co předvedla, patří k věci.

Pokračování rozhovoru ZDE

 

 

Právě se děje

Další zprávy