Film o hnusné reality show nemá diváky

Irena Hejdová Irena Hejdová
20. 6. 2006 0:00
Praha - Přes dva roky čeká na uvedení do kin šestice soutěžících pojídajících maso v zatuchlém sklepě s obavami, že z nich bude nakládaný hermelín. Uvnitř: VIDEO

Snímek Všichni do jednoho je prý zakletý projekt. Pětatřicetiletý absolvent FAMU Karel Žalud ho natočil v létě 2004 v extrémně levných podmínkách; hotově prý do natáčení bylo vloženo asi půl milionu korun.

Nepříliš známí herci natáčeli za příslib procent ze zisku v nuselském sklepě, aby byl film co nejlevnější. Bez technického scénáře a s minimálním tvůrčím štábem. Scénář se přepisoval i během natáčení.

"Potřeboval jsem důvod, jak ty lidi do toho sklepa dostat. A napadla mě soutěž, které se dnes říká reality show. Tehdy to tu ještě nebylo, ale média už o tom přinášela nějaké reference ze zahraničí. Vymyslel jsem si svoji reality show," říká režisér.

Aby fungovala, musela být "hnusná, hodně brutální". Její hrdinové dokonce nevědí, jestli jsou ve vysílání.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

Partyzánské podmínky natáčení přitom kvalitu filmu neovlivnily. Přes téměř dvouhodinovou stopáž má spád, herci tu předvádějí hraniční výkony a Žalud cit pro jejich režijní vedení i pro absurdní situace.

Konzervy a suchý záchod

Film se tváří jako záznam reality show. V ní je do jediné neútulné sklepní místnosti umístěno šest hráčů (a pes), kteří dohromady dávají jakousi rodinu a současně zastupují určité základní typy: agilní "otec" Vláďa, matka Renata, alternativní dívka Kamila, věčný pohodář Petr, intelektuál Pavel a smířený "děda" Bautner. Mírná modelovost příběhu není na škodu, herci úspěšně své postavy oživují.

Ve jménu boje o výhru je skupina ochotna žít v  klaustrofobních podmínkách, ládovat se studeným vepřovým z konzervy, spát na pryčnách, chodit přede všemi na suchý záchod, navzájem se svléci a prohledávat se, kdo má na těle vysílačku v podezření, že je mezi nimi agent.

Všichni do jednoho
Všichni do jednoho | Foto: Aktuálně.cz

Pohled na ty nebožáky, kteří kvůli penězům odhodí důstojnost, je skutečně tristní. Nehledě na to, že časem začínají podléhat hysterii a paranoie - jako ve vynikající scéně, v níž po nalezení receptu na nakládané hermelíny skupina usoudí, že oněmi hermelíny jsou myšleni oni.

Pro kina možná ten snímek zralý úplně není: odehrává se v jediné místnosti a chybí mu filmová velkorysost. Stále rostoucí obliba reality show a související témata mediální manipulace z něj ovšem činí titul navýsost aktuální.

Ne náhodou se při jeho sledování vybaví také snímky podle Trierova manifestu Dogma - nejen kvůli způsobu natáčení, ale i proto, že má stejnou naléhavost a vnitřní tah; pod povrchem bublá a hrozí výbuchem.

Všichni do jednoho
Všichni do jednoho | Foto: Aktuálně.cz

Bez Bartošky to nejde

Po natočení snímku ovšem začalo martýrium dokončovacích prací. Definitivně film není hotov dodnes, především po zvukové stránce. Žalud začal jednat o možném prodeji filmu, v té chvíli ale narazil.

"Má to samý mínusy - nezapadá tam slunce, není tam sex ani drogy, žádnej Bartoška ani Bohdalová, na to se každej sponzor vykašle," shrnuje lakonicky Žalud.

Film odmítli kinodistributoři a zpočátku i Česká televize. Podle mluvčího Martina Krafla však v současné době probíhají jednání o koupi "Zatím nemáme podepsanou smlouvu. Jednáme už delší dobu, ale z naší strany je zájem, aby ta smlouva byla uzavřena," říká.

Případná smlouva s televizí by umožnila film dokončit: "Poté ještě zkusíme znovu VHS a DVD distribuci, případně uvedení na Slovensku," dodává producent Viktor Schwarcz, který zadarmo pomáhá dostat film k divákům.

Webové stránky filmu ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy