Do Varů přijede hvězdné trio režisérů

Irena Hejdová Irena Hejdová
13. 6. 2006 13:01
Festival - Karlovarský festival získal Almodovarův Volver. Přijede Luc Besson, Terry Gilliam i Andy Garcia.

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech uvede od 30. června do 8. července přes 230 celovečerních hraných a dokumentárních filmů. Z nich 15 ve světové premiéře a 39 v premiéře mezinárodní či evropské.

Ceny za celoživotní přínos převezmou krom původně zveřejněného Jana Němce také producent Pána prstenů Robert Shaye a herec a režisér Andy Garcia, který na festivalu představí svůj režijní debut Lost City

Danny Trejo
Danny Trejo | Foto: Aktuálně.cz

Z dalších hostů jsou zatím jistá jména tří hvězdných režisérů: kontroverzního Francouze Luca Bessona, neméně kontroverzního Korejce Kim Ki-duka a v Česku oblíbeného Terryho Gilliama. Všichni tři ve Varech představí své nové filmy, Kim Ki-dukův Čas bude dokonce Vary ve světové premiéře zahajovat. Besson přiveze svůj Angel-A, Gilliam Krajinu přílivu.

Ze zahraničních herců by měl dorazit Timothy Hutton, známý například ze snímku Kinsey, Angličan Tom Wilkinson (Patriot, Dívka s perlou, Věčný svit neposkvrněné mysli) či Rodriguezův herec Danny Trejo, kterého výkonný ředitel festivalu Kryštof Mucha popsal jako "nejhůře vypadajícího Mexičana, který zpravidla hraje potetované grázly házející hvězdicemi".

"Další jména jsou v jednání, rádi vás s nimi překvapíme později," zůstává tajemný prezident festivalu Jiří Bartoška. Mucha dodal, že po loňské návštěvě modelky Karoliny Kurkové letos přijede karlovarská rodačka, modelka Hana Soukupová. Další kráska přijede ke dvěma festivalovým filmům: je jí Francouzka Natacha Régnierová, známá ze snímku Vysněný život andělů.

"V hlavní soutěži je patnáct filmů, z toho šest světových premiér, ostatní jsou mezinárodní premiéry," shrnuje umělecká ředitelka festivalu Eva Zaoralová. Silná je letos účast ze skandinávských zemí, v soutěži má poprvé zástupce Bulharsko.

Zaoralová váhá, zda mají letošní filmy nějakého společného jmenovatele: "Pokud by to nebyla snaha člověka vybudovat si místo na slunci a zažít šťastné okamžiky," říká s tím, že řada soutěžních titulů se také dotýká témat vztahu rodičů a dětí či tématu mladého člověka, který se hledá.

Na festivalu je podle Zaoralové silně zastoupena i česká kinematografie; své zástupce má ve všech třech festivalových soutěžích, Češi jsou i ve všech třech porotách a tradičně bohatá je i Česká sekce, představující zdejší novinky. 

Zaoralová je především hrdá, že se festivalu podařilo získat nejnovější snímek Pedra Almodovara Volver uvedený letos v Cannes. "Hodně si na něm zakládáme, nebylo vůbec snadné ho získat," dodává s tím, že příjezd Almodovara ale očekávat nelze, neboť už točí další film.

Ve Varech dojde 1. července i na plánované setkání filmařů s politiky; zatím však podle Bartošky není jasné, kdo přesně z politické garnitury pozvání přijme.

Stránky festivalu ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy