Vary ukáží Guantánamo i Berlusconiho

Irena Hejdová Irena Hejdová
13. 6. 2006 9:00
Festival - Karlovarský festival dnes odtajní jména hvězdných hostů. Hvězdné jsou ale i filmy, které tu budou k vidění.

Už za necelé tři týdny, 30. června, začíná letošní 41. ročník karlovarského festivalu - známého právě tím, že se sem diváci nesjíždějí jen za mediálními tvářemi, ale především za filmovým uměním.

Angel-A Luca Bessona
Angel-A Luca Bessona | Foto: Aktuálně.cz

V sekci Horizonty lze ovšem vhodně spojit obojí - dobré filmy od hvězdných režisérů. Diváci tak mohou vidět třeba Kaurismäkiho Světla v soumraku, Bessonův snímek Angel-A, Soderberghovu Bublinu, Gilliamovu Krajinu přílivu či africký film Tsotsi, podle oscarových akademiků nejlepší zahraniční film loňského roku.

"V Horizontech máme všechny filmy, které letos posbíraly ceny v Berlíně, a řadu filmů z festivalu v Cannes," říká programová ředitelka Julietta Zacharová.

Sama je prý hodně zvědavá, jak budou diváci reagovat třeba na letošní vítězný snímek Berlinale, bosenskou Grbavicu. "Je to film, který má zajímavé a zásadní téma, natočila ho mladá režisérka, kterou do jejího vítězství v Berlíně nikdo neznal," dodává.

Z "berlínských" filmů tu bude k vidění i Cesta na Guantánamo, drama tří afghánských mladíků nespravedlivě uvězněných v nechvalně proslulé věznici.

Z Cannes se pak představí Flandry - nositel Velké ceny poroty - či Morettiův Kajman, satira o Silviu Berlusconim. Zacharová zmiňuje i film o rwandské genocidě Jako psi (Shooting Dogs) a slibuje: "V sekci Horizonty ještě přibude minimálně jedna věc, která vás určitě potěší."

Když se cesta klikatí
Když se cesta klikatí | Foto: Aktuálně.cz

Tradičně zajímavá je i sekce Jiný pohled - obsahuje třeba dokument Block Party o hudebním happeningu v Brooklynu. Natočil ho Michel Gondry, tvůrce Věčného svitu neposkvrněné mysli. Sin City prý trochu připomíná snímek Renaissance, natočený s živými herci a převedený do animované podoby.

Zacharová anoncuje i další hudební dokument Když se cesta klikatí, který se ve Varech představí v mezinárodní premiéře. Věnuje se cikánské hudbě, jejím špičkovým muzikantům z různých zemí. O svém vztahu k této hudbě tu mluví i Johnny Depp.

Renesance
Renesance | Foto: Bontonfilm

Divácky velmi oblíbené bude nejspíš i letos Fórum nezávislých. Aby ne, uvede třeba nový snímek Stevea Buscemiho Lonesome Jim. Krom amerického nezávislého filmu v této sekci bude mít tento rok dostatek prostoru i film latinoamerický a thajský či pocta dokumentaristovi D. A. Pennebakerovi.

Ojedinělá je i příležitost zhlédnout kultovní sérii Cremaster výtvarníka Matthewa Barneyho, partnera zpěvačky Björk. Z jejich spolupráce vzešel film Drawing Restraint 9, k němuž známá Islanďanka vytvořila hudbu a který bude ve Varech rovněž k vidění. Milovníci trochu jiné kinematografie nejspíš uvítají novou sekci lehce bizarních Půlnočních filmů.

Kráska v nesnázích
Kráska v nesnázích | Foto: 2 media

Českou tvorbu bude ve festivalových soutěžích zastupovat Hřebejkova Kráska v nesnázích v hlavní soutěži; v sekci Na východ od Západu Wlodarczykův Indián a sestřička a v sekci dokumentární Jankovo Chačipe.

Domácí zástupce je i v sekci Dny kritiků Variety, kde se představí britsko-česká černá komedie Sklapni a zastřel mě. Čech Jan Němec dostane cenu za celoživotní dílo a Čech Karel Roden zasedne v hlavní festivalové porotě.

Stránky festivalu ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy