Konec léta přinese čerstvé filmové ovoce

Irena Hejdová Irena Hejdová
10. 6. 2006 14:00
Praha - Šťavnatý Fresh film fest 2006 nabídne film s Vin Dieselem, snímek inspirující rané erotické zážitky Jana Němce a hromadu ovoce.

Letošní ročník je třetí v pořadí; proběhne v Karlových Varech od 30. srpna do 3. září. Podle organizátorů se za relativně krátkou dobu stal uznávaným festivalem, který se snaží objevovat nová jména středoevropského prostoru a rád by byl "Cannes studentského filmu pro střední a východní Evropu".

Ředitel přehlídky Martin Pošta v této souvislosti připomněl předloňského vítěze, rumunského režiséra Cornelia Porumboiu, který letos v Cannes zvítězil v sekci debutantů s filmem A Fost sau n-a fost? Porumboiu byl na přehlídce zastoupen i loni - tváří na festivalových plakátech.

Corneliu Porumboiu v Cannes při přebírání ceny za nejlepší debut
Corneliu Porumboiu v Cannes při přebírání ceny za nejlepší debut | Foto: Freshfilmfest

Ty letošní zdobí v duchu názvu festivalu ovoce - samozřejmě nejčerstvější. Plody zaplaví propagační materiály a jeho šťavnatost má korespondovat s uvolněnou atmosférou konce léta, kdy se festival tradičně koná.

Rok od roku stoupá počet přihlášených filmů i návštěvníků. Loni bylo akreditovaných účastníků 1500, letos organizátoři čekají o tisícovku víc. Snímků se přihlásilo 547.

Do soutěžních sekcí jich bude vybráno kolem šedesátky, přičemž se ve Varech tentokrát utkají hrané filmy s dokumentárními a animované zase s novými formami. Místo české soutěže se chystá soutěž zemí Visegrádu, chybět nebude soutěž divácká.

Zašijte mě do lochu (Find Me Guilty) Sidneyho Lumeta
Zašijte mě do lochu (Find Me Guilty) Sidneyho Lumeta | Foto: Aktuálně.cz

Festival chce českému publiku představit i celovečerní nestudentské filmy, které si podle programového ředitele Jakuba Felcmana těžko hledají cestu do české distribuce.

Zahajovacím snímkem letošního ročníku tak bude česká premiéra justičního dramatu Zašijte mě do lochu,  poslední film Sidneyho Lumeta, který se letos představil v soutěži Berlinale. Hlavní roli tu hraje Vin Diesel.

Jedná se ještě o dalším nekomerčním filmu překvapivě obsazeném akčním hrdinou: Southland Tales Richarda Kellyho letos soutěžil v Cannes a hraje v něm The Rock.

Nová je sekce Lekce, věnovaná letos Janu Němcovi. "Nechtěli jsme naše oblíbené osobnosti poctít klasickou retrospektivou," říká Felcman. Proto letos Němec představí tři české filmy, které pro něj nejvíce znamenají.

Měsíc nad řekou
Měsíc nad řekou | Foto: Barrandov

Režisér si poněkud překvapivě vybral Krškův Měsíc nad řekou, Čápovo Znamení kotvy (s nímž má prý spojené své první filmové i erotické zážitky) a Kadárův a Klosův Únos - podle Němce bezskrupulózně zištný v ambici získat Oscara.

V rámci doprovodného hudebního programu na Fresh Filmu vystoupí JAR, Xavier Baumaxa, Wohnout, Sunshine a Khoiba, návštěvníci se mohou těšit na tradiční večírky i workshopy věnované tematice filmových triků, product placementu či filmových titulků.

I letos proběhne soutěž pro filmové amatéry Film Reflections; zájemci mohou přihlásit svá díla až do 15. července, čímž automaticky získají akreditaci na festival.

Akreditace na celou dobu festivalu vyjde na 390 korun, v předprodeji sítě Ticketpro se už nyní dá koupit za 190 korun.

Stránky festivalu ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy