Vary nakonec Hřebejkův film uvidí

Irena Hejdová Irena Hejdová
7. 6. 2006 16:59
Praha - Dvě dobré zprávy pro karlovarský festival. Zůstává mu soutěžní film Kráska v nesnázích i kino Čas. Přibude setkání s politiky.

Stažení českých filmů z festivalů bylo součástí protestů proti neschválení novely zákona o kinematografii.  Původní hrozba, že snímky zmizí i z nejprestižnější české přehlídky, už ale neplatí.

Středeční jednání zástupců filmové obce s prezidentem festivalu Jiřím Bartoškou skončilo smírem: v soutěžích zůstává nový Hřebejkův snímek Kráska v nesnázích, dokumentární Chačipe Míry Janka i Indián a sestřička Dana Wlodarczyka.

Fotogalerie z natáčení znělky 41. ročníku MFF KV
Fotogalerie z natáčení znělky 41. ročníku MFF KV | Foto: MFF KV

"Krásku v nesnázích ze soutěže karlovarského festivalu nestáhneme," potvrzuje Ondřej Trojan, producent Hřebejkova filmu,  dohodu - s  tím, že Bartoška bude na půdě přehlídky iniciovat setkání zástupců filmové obce a politické reprezentace.

Podle mluvčí festivalu Uljany Donátové zatím podrobnosti o setkání nejsou známy a není ani rozhodnuto o tom, jestli proběhne za zavřenými dveřmi či za účasti veřejnosti. "Ta dohoda byla dnes v 16 hodin, zatím je to příliš čerstvé," řekla ve středu Donátová.

Podle předsedy Asociace producentů (APA) Pavla Strnada teď filmaři žádné další protesty nechystají: "Chceme přejít ke konstruktivnímu a pozitivnímu přístupu. Jednání, které organizuje karlovarský festival, je pro nás prioritou číslo jedna," dodává Strnad.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Karlovarskému festivalu se podařilo odvrátit i další hrozbu: že nebude možné promítat v kině Čas, kde tradičně probíhaly především projekce oblíbené sekce Nezávislých.

Nájemce kina chtěl kvůli sporům s magistrátem kino zablokovat, ale nakonec se našlo řešení. Od podzimu navíc vyprší současnému nájemci smlouva a kino převezme město, které se hned pustí do jeho rekonstrukce.

Letošní karlovarský festival proběhne tedy se vší parádou od 30. června do 8. července, podrobnosti o obsazení soutěžních sekcí a letošních hostech organizátoři prozradí příští týden.

Stránky festivalu ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy