Nova ještě váhá, kdy nasadí hit Ztraceni

Jitka Gráfová
5. 6. 2006 0:00
Praha - Fanoušci seriálu Lost (Ztraceni) už netrpělivě čekají, kdy jej Nova uvede na obrazovky. Televize stále váhá, kdy americký hit nasadí.
Fotografie ze seriálu Lost
Fotografie ze seriálu Lost | Foto: TV NOVA

"O termínu stále ještě není rozhodnuto," potvrdila deníku Aktuálně.cz mluvčí televize Nova Veronika Šmítková.

Nova uzavřela smlouvu se společností Buena Vista International v dubnu. "Jsme rádi, že jsme s nimi uzavřeli další velmi zajímavý obchod. Díky němu se nám kromě řady atraktivních titulů podařilo získat i nejúspěšnější seriál posledních let Lost," informovala tehdy mluvčí.

Fotografie ze seriálu Lost
Fotografie ze seriálu Lost | Foto: TV NOVA

Ve Spojených státech sledovalo první i druhou řadu v průměru téměř 19 milionů diváků. Seriál měl úspěch i v dalších zemích - Německu, Velké Británii, Francii nebo Itálii, kde rovněž dosáhl nadprůměrné sledovanosti. Televize Nova zatím odvysílá první řadu, tedy čtyřiadvacet dílů.

Nehoda letadla i křiváci

A o čem seriál je? Čtyřicet osm cestujících, kteří přežili havárii dopravního letadla na trase Los Angeles - Sydney, se ocitne na opuštěném ostrově uprostřed oceánu, tisíce kilometrů od civilizace.

Naděje na záchranu jsou téměř nulové. Extrémní situace, v níž se ocitli všichni Ztracení, znovu a znovu trosečníky prověřuje. Vytahuje nich ty nejlepší i nejhorší vlastnosti; některým pomáhá najít netušené vnitřní síly, v jiných probouzí zlo.

Ve Spojených státech měli Ztracení premiéru v říjnu 2004. Pro síť ABC, která si jej objednala, se stali největším seriálovým úspěchem od roku 1985. Zabodovali i u kritiků, když dostali prestižní Television Critics Association Award.

Hrdinové ze seriálu Lost
Hrdinové ze seriálu Lost | Foto: TV NOVA

Seriál vůbec získal obrovské množství ocenění. V roce 2005 to byly Zlatý glóbus za nejlepší televizní dramatický seriál a celá řada Emmy - za nejlepší obsazení, za nejlepší režii, hudbu, kameru, efekty a za nejlepší seriál. 

Vymysleli ho a napsali Jeffrey Lieber, J. J. Abrams a Damon Lindelof, produkovala společnost Bad Robot Productions a Touchstone Television.

Režie se ujal Abrams, jenž nyní své zkušenosti zúročil na Mission: Impossible III. Pilotní epizoda seriálu se stala nejdražším dílem v dějinách televize: stála deset milionů dolarů. I proto se dá předpokládat, že si Nova spíš schová takový poklad až na start podzimní sezony.

 

Právě se děje

Další zprávy