Vyhraje Zlatou palmu Iňárittův Babylón?

ČTK, Hej
27. 5. 2006 13:00
Cannes - Pole favoritů na Zlatou palmu se zatím zúžilo na čtyři filmy. Ale ani z nich nemusí vzejít dnešní vítěz. V Cannes nikdy nebyla o překvapení nouze.

Podle průzkumu společnosti Médiamétrie mezi účastníky festivalu je jedním z nějvětších favoritů Babylon  mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iňárritu; to potvrdila i sobotní cena ekumenické poroty.

Kromě něj ale mají šanci na vítězství také Letní palác čínského tvůrce Jie Loua a kupodivu i Marie Antoinetta americké režisérky Sofie Coppolové, i když tento film byl při promítání přijat přinejmenším chladně.

A bude oceněn herecký výkon Penelope Cruzové v Almodovarově Návratu?
A bude oceněn herecký výkon Penelope Cruzové v Almodovarově Návratu? | Foto: Festival v Cannes

Velmi příznivého přijetí se v sobotu v Cannes dostalo také dalšímu mexickému filmu El laberinto del fauno, který natočil Guillermo del Toro. Odehrává se v roce 1943 ve Španělsku a mísí se v něm realita frankistického režimu a fantastika dětského světa.

Ze hry ale není ani film známého španělského tvůrce Pedra Almodóvara Návrat, který si vysloužil velmi dobré kritiky a jehož hlavní představitelka Penélope Cruzová byla označena za vážnou kandidátku na cenu pro nejlepší herečku.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Francouzský list Le Parisien zase soudí, že Zlatá palma by docela slušela i filmu Indigenes (Domorodci), který byl natočen ve francouzsko-marocko-alžírsko-belgické koprodukci a soutěží v barvách Alžírska. Jeho hrdiny jsou alžírští vojáci bojující v řadách francouzské armády za druhé světové války.
    
Letošní složení poroty těžko něco naznačí; jsou v ní tak rozdílné osobnosti, jako italská krasavice Monica Bellucciová, čínský režisér Wong Kar Wai nebo britská herečka Helena Bonham-Carterová.

Nebo zaboduje Marie Antoinetta Sofie Coppolové?
Nebo zaboduje Marie Antoinetta Sofie Coppolové? | Foto: Festival v Cannes

I kdyby tu ovšem jasný favorit byl, festival v Cannes málokdy dopadne podle předpovědí a porota moc nedbá na "hlas lidu". Ten by možná přiřkl Zlatou palmu Almodóvarovi; populární Španěl sice už z Cannes odjel, ale nevyloučil, že se v neděli vrátí.

Loni v Cannes zvítězil snímek belgické bratrské režisérské dvojice Jeana-Pierra a Luka Dardenneových Dítě, který potom v kinech sklidil jen vlažné přijetí. Předloni se porota postarala o bombu, když přisoudila Zlatou palmu jedovaté protibushovské agitce amerického režiséra Michaela Moorea Fahrenheit 9/11.

 

Právě se děje

Další zprávy