Válka! Filmaři nepošlou filmy do Zlína

Irena Hejdová Irena Hejdová
26. 5. 2006 21:00
Praha - Studenti protestují za zvuků funébrmarše, filmaři plánují stažení českých snímků z festivalů. Zatím je jisté, že je nedají do Zlína.
Studenti FAMu protestují transparenty s nabídkou prodeje školy
Studenti FAMu protestují transparenty s nabídkou prodeje školy | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Důvod protestů je jasný: v poslanecké sněmovně nebylo přehlasováno prezidentské veto novely zákona o fondu kinematografie. "Navrhovaný zákon nebyl možná ideální, přesto je jasné že český film by měl mít lepší podmínky," shrnuje námitky filmařů režisér Jiří Vejdělek.

Diváci ve Zlíně Fimfárum 2 neuvidí
Diváci ve Zlíně Fimfárum 2 neuvidí | Foto: Aktuálně.cz

Přesto nesouhlasí s nejnovějším krokem tvůrců a producentů. Tím je páteční rozhodnutí, že stahují své filmy z programu mezinárodního zlínského festivalu pro děti a mládež.

"Nemyslím, že by pomohlo stahování filmů z festivalů," míní Vejdělek, jehož Účastníci zájezdu právě kralují českým kinům a nedávno si přivezli cenu z newyorské Tribecy. "Teď by naopak bylo lepší, kdyby na festivalech byly české filmy úspěšné, protože by to potvrdilo význam české kinematografie."

Zlínská přehlídka, která začíná v neděli, se musí obejít bez animovaného snímku Fimfárum 2, bez Rafťáků, Restartu a pohádky Anděl páně, které byly v soutěžních sekcích."Pokud se situace radikálně nezmění, nevidím jiné řešení, než vzdát své desetileté úsilí o udržení loutkové animace v Čechách, odejít do Velké Británie a tam se věnovat práci, kterou mám rád," komentoval rozhodnutí režisér Aurel Klimt (Fimfárum 2).

Ze sekce, jež je přehlídkou zemí Visegrádu, jsou pak staženy filmy Sluneční stát, Ještě žiju s věšákem, čepicí a plácačkou a Žralok v hlavě. Delegace tvůrců přesto chtějí na festival přijet; v dopise se omlouvají za komplikace a vysvětlují, že protest není namířen proti Zlínu  a jeho divákům.

Umělecký ředitel festivalu Petr Koliha ani tak nesouhlasí: "Připadá mi to, jako by si brali dětské diváky jako rukojmí a působí to trochu nemorálně," uvedl.

Ve středu byl také na protest uzavřen český stánek na festivalu v Cannes. Ale jak se nakonec ukázalo, jen symbolicky, do konce dne. Už v tu dobu producent Ondřej Trojan na první schůzce po neschválení novely naznačil možnost stáhnout Hřebejkovu Krásku v nesnázích ze soutěže karlovarského festivalu. "Nechci zastupovat Českou republiku jako filmař," hřímal. Producent Pavel Strnad zase uvažuje o stažení oceňovaného filmu Štěstí z klání o Evropské filmové ceny.

Záměry filmařů odmítají i televize, které snímky koprodukovaly a mají zájem na dalším prodeji. Hned ve středu se to nezamlouvalo ani prezidentovi karlovarského festivalu Jiřímu Bartoškovi. Také Jaromír Kallista, producent Švankmajerových snímků, nereaguje nijak nadšeně.

Filmaři si zatím většinou nepřipouštějí, že by svými akcemi proti sobě popudili veřejnost. Vejdělek se ale obává, že veřejnost kladně reagovat nebude: "Lidi mají představu, že filmaři hodně vydělávají, jsou to celebrity, a najednou si stěžují a lidé nechápou na co. Jejich osobní problémy jim pochopitelně přijdou mnohem důležitější než to, jestli film má nebo nemá peníze."

Režisér Účastníků zájezdu Jiří Vejdělek
Režisér Účastníků zájezdu Jiří Vejdělek | Foto: Aktuálně.cz

Zatím začínají reagovat nedůtklivě politici. "Jsem udiven tím, že filmoví producenti trestají dětského diváka ve Zlíně za to, že se sněmovně nepodařilo přehlasovat prezidentovo veto novely zákona o fondu kinematografie, na němž jsem intenzivně pracoval několik měsíců," sdělil ministr kultury Jandák, který až do loňska působil jako prezident "postiženého" zlínského festivalu.

Jaroslavu Tvrdíkovi se pro změnu nelíbí zveřejnění Jandákova telefonního čísla v rámci čtvrtečních protestů studentů pražské FAMU. "Zveřejnění bral Tvrdík jako útok na ČSSD," přiznává děkan FAMU Michal Bregant.

děkan FAMU Michal Bregant
děkan FAMU Michal Bregant | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Studenti FAMU pojali protesty jako happening - z balkonu se hrály funebrmarše, krom transparentů byl vyvěšen černý prapor. Na budově školy v Praze na Smetanově nábřeží je nápis Na prodej. Pod nápisem je telefon na sekretariát prezidenta, druhý transparent v anglické verzi nese číslo mobilního telefonu ministra kultury.

Studenti se během čtvrteční noci prý ještě jednou sešli s Tvrdíkem, který požadoval odstranění transparentů. Studenti je prý nesundají, dokud se od politiků nedočkají konkrétního plánu na zlepšení stavu české kinematografie. Protesty FAMU pokračují i nadále, v pátek večer u školy promítali starší české filmy.

O pokračování protestů studentů FAMU více ZDE

producent Pavel Strnad
producent Pavel Strnad | Foto: Česká televize

K protestům už ve středu přistoupili zástupci České filmové komory, Asociace producentů v audiovizi, Unie filmových distributorů, České filmové a televizní akademie a šesti dalších subjektů z oboru. Samostatná stanoviska k situaci vydali postupně také Michal Bregant, Petr Vachler za ČFTA či Helena Uldrichová z Barrandov Studia.

 

Právě se děje

Další zprávy