Kdo je favoritem v boji o Palmu?

Irena Hejdová Irena Hejdová
25. 5. 2006 9:00
Cannes - Festival v Cannes neví, kterou krásku velebit víc. Penelope nebo Cate? Určitě ne Kirsten - očekávaný film Marie Antoinetta propadl.

Nejdřív se jako o favoritovi na vítěze hlavní soutěže a Zlatou palmu mluvilo o Almodovarově Návratu, úspěch zaznamenal i Morettiho Kajman. A stejně jako byl u Návratu vyzdvihován herecký výkon hlavní představitelky Penelope Cruzové, mluví se teď pochvalně o další slavné herečce, Cate Blanchettové. Tedy o její roli ve filmu Babylon.

Film natočil mexický režisér Alejandro Gonzáles Inarritu, jenž proslul jako autor filmů Amorres Perros a 21 gramů. I proto se od jeho nového snímku hodně očekávalo - a podle prvních ohlasů Babylon tato očekávání ještě předčil.

Film Babel je se sedmi nominacemi největším favoritem blížícího se klání o Zlatý globus.
Film Babel je se sedmi nominacemi největším favoritem blížícího se klání o Zlatý globus. | Foto: Festival v Cannes

Inarritův záběr v Babylonu je široký: šest rodin, čtyři země a tři světadíly. Mluví se tu čtyřmi jazyky a hrají tu Brad Pitt, Cate Blanchettová a Gael Garcia Bernal.

Pitt a Blanchettová hrají americký pár cestující po Maroku, žena je ale na výletu do pouště postřelena. Mexická chůva onoho páru zatím v Americe převeze přes hranici své děti na rodinnou svatbu; a v Tokiu se hluchoněmá japonská školačka snaží vyrovnat se smrtí své matky.

Ve všech případech vedou jazykové bariéry, ale i kulturní stereotypy i předsudky mezi lidmi k tragickým koncům. A kritici se předhánějí v superlativech.

Ray Bennett z Hollywood Reporteru mluví o napínavosti, neoblomnosti a náročnosti snímku, současně dodává: "Autoři uspěli na výbornou v propojení všech příběhových linií, přičemž dali divákům čas poznat do hloubky charaktery i vztahy mezi postavami."

"Je to nejlepší film, jaký jsem za poslední dobu viděl," přidává se Darren Waters z BBC.

Babylon
Babylon | Foto: Aktuálně.cz

O Babylonu se mluví jako o prvním velkém filmu vyprávějícím o globalizaci. Už teď se mu prorokuje, že zaboduje nejen v klání o Zlatou palmu, ale i za rok na Oscarech; to i díky hvězdnému hereckému obsazení. Na tiskové konferenci byl prý Inarritu dokonce dotázán, zda už má připravenou svou řeč pro přebírání Zlaté palmy. "Mojí filozofií je nečekat příliš a zůstat v klidu," odpověděl.

Dvěma krasavicím měla na záda podle předpokladů tlačit další herečka: Kirsten Dunstová, která ztvárnila Marii Antoinettu ve stejnojmenném filmu Sofie Coppolové, autorky Ztraceno v překladu.

Jenže Marii Antoinettě se nakonec v Cannes dostalo prý ještě mrazivějšího přijetí než Šifře mistra Leonarda. Na konci premiérové novinářské projekce životopisného filmu o známé francouzské královně se ozýval i pískot.

Americká režisérka Sofia Coppolová přiznala, že je reakcí publika zklamaná. "Dávám ale před vlažnou reakcí přednost tomu, když se někomu film líbí hodně nebo vůbec ne," řekla Coppolová na následné tiskové konferenci.
  
Když už něco, pak kritici na velkolepém kostýmním dramatu oceňují více výpravu než obsah. Podle BBC se film skvělému snímku Ztraceno v překladu nevyrovná. Kritikovi amerického časopisu Hollywood Report Kirku Honeycuttovi se film naopak líbil. "Je to dobré současné vidění (Marie Antoinetty), které její nepochopenou osobu polidšťuje," míní Honeycutt.

 

Právě se děje

Další zprávy