Návrat Cruzové ze země fast foodů

BBC, ČTK, Hej
19. 5. 2006 12:00
Cannes - Dva filmy budily v pátečním soutěžním programu Cannes největší pozornost: Almodovarův Volver s Penelope Cruzovou a (proti)americký Fast Food Nation.

Volver znamená Návrat a Cruzová v tomto filmu hraje energickou ženu z lidu, která se snaží vybruslit ze spletité životní situace. Podle francouzského tisku je tato role i jejím návratem do Evropy z diskutabilních hollywoodských eskapád. Deník La Croix uvádí, že její nová role dává zapomenout na všechny její hollywoodské postavy a vrací jí její zářivou krásu.

Pedro Almodovar
Pedro Almodovar | Foto: Festival v Cannes

První reakce na její herecký výkon jsou také velmi pozitivní. Podle francouzského listu Le Parisien se Cruzová nepochybně rázem dostává do čelné pozice v soutěži o festivalovou cenu pro nejlepší herečku. V komentářích lze nalézt slova jako "bravo, Penélope", "úchvatná", "okouzlující".

List Libération píše, že způsob, jakým se své role zhostila, ji řadí do panteonu "matek Kuráž" latinského filmu - někam mezi Sophii Lorenovou z Manželství po italsku a Annu Magnaniovou z Mamma Roma.

V už citovaném Le Parisien ostatně Almodóvar výslovně říká, že svým novým snímkem chtěl také vzdát hold herečkám italského neorealismu 50. a 60. let, a jmenuje přitom právě tyto dvě hvězdy.

"Chtěl jsem ji (Cruzovou) ukázat v celé její ženskosti a nádheře," řekl režisér, který s herečkou pracoval znovu po několika letech. Podle jeho názoru Cruzová přes své natáčení v Americe nikdy nezapomíná, že je Evropanka, a dobře si uvědomuje, že její zdejší filmy jsou lepší. Do českých kin Volver vstoupí 28. září.

Fast Food Nation
Fast Food Nation | Foto: Festival v Cannes

Fast Food Nation

Pozitivní reakce má i film Fast Food Nation, který natočil režisér Richard Linklater podle amerického bestselleru stejného jména. Linklater má v Cannes hned dva snímky, krom Fast Food Nation ještě A Scanner Darkly v sekci Un Certain Regard.

Jak název hraného filmu napovídá, věnuje se Fast Food Nation podobně jako Super Size Me tématu rychlého občerstvení. A podle prvních zpráv tak činí stejně zábavnou formou.

Fast Food Nation
Fast Food Nation | Foto: Aktuálně.cz

Je vtipný, přitom vážný, pojednává o mnoha problémech USA, primárně se zaměřuje na junk food, tedy nekvalitní stravování. Tak popisuje film Darren Waters ve svém blogu z Cannes na BBC.

Skrze toto téma ale pojednává i o ilegálních imigrantech, mladých aktivistech, single rodičích, kapitalismu, konzumerismu, drogách, kontrole hranic a problematice životního prostředí, vyjmenovává Waters široký záběr filmu.

Publiku se film líbil, Waters nicméně dodává: "Nemyslím, že vyhraje Zlatou palmu, je méně útočný než Mooreův Fahrenheit 9/11, který vyhrál před několika lety. A co je důležitější, postrádá ten poprask a publicitu, která obklopovala Moorovo dílo."


 

 

Právě se děje

Další zprávy