Kritici Šifru moc nemusí. A diváci?

BBC, Reuters, Hej
18. 5. 2006 12:00
Praha - Zahraniční reakce na Šifru mistra Leonarda jsou zatím na výjimky chladné, přinejlepším smíšené. Ublíží to tržbám očekávaného diváckého hitu?

Kolotoč kolem Šifry naplno vypukl ve středu, kdy měla Šifra premiéru v Cannes. Ve většině zemí včetně Česka byla uvedena do distribuce ve čtvrtek, v amerických a britských kinech startuje v pátek.

RECENZE FILMU ZDE

Mnohé o budoucím přijetí Šifry napověděly už první reakce. Na úterní předpremiérové projekci v Cannes novináři reagovali zaraženým tichem, později pískotem a smíchem v klíčových okamžicích filmu.

REAKCE NOVINÁŘŮ V CANNES ZDE

To se ještě dát vysvětlit vztahem tamní kritiky k Hollywoodu, ale ani první recenze nebyly lepší. Šifru popisují jako těžkopádnou, úmornou či ponurou. Todd McCarthy z Variety film označuje za nezáživnou, pochmurnou, mimořádně literární podívanou.

"Režisér Ron Howard a scenárista Akiva Goldsman z melodramatu vyždímali všechen humor, čímž vznikl tísnivý, užvaněný film, který je tak těžkopádný, jak si jen lze představit s tak provokativním meteriálem," řekl McCarthy.

S tím souhlasí Lee Marshall z Screen International: "Knihu jsem nečetl, ale toho vysvětlování je stejně ve filmu nějak moc. Ve filmu také vůbec nefunguje chemie mezi Tautouovou a Hanksem."

Šifra mistra Leonarda
Šifra mistra Leonarda | Foto: Falcon

Podle Caroline Briggsové z BBC je Hanks jako Langdon suchopárný a neživotný a jeho podivný účes mu ubírá na přitažlivosti. Šifra podle ní nenaplňuje očekávání. Vizuálně je pěkná, ale Howardovo zaujetí pro velkolepé flashbacky a další kejkle prý hraničí s povýšeností. I Briggsová považuje snímek za těžkopádný a zdlouhavý.

"Jedním z triumfů knihy je to, jak čtenáři umožňuje rozplétat záhady dřív, než je rozřeší Langdon s Neveueovou. Film stejnou satisfakci divákovi neposkytuje, nutí ho jen provázet Langdona a Neveuovou na jejich spletité cestě," dodává Briggsová.

Kirk Honeycutt z Hollywood Reporteru soudí, že fanouškům knihy se nejspíš bude líbit i film, zatímco její odpůrci budou mít v ruce další triumfy pro kritiku. "Co vidíte, záleží na tom, čemu věříte. Stejně jako v náboženství."

Audrey Tautouvá ve filmu Šifra mistra Leonarda
Audrey Tautouvá ve filmu Šifra mistra Leonarda | Foto: Falcon

Na serveru Metacritic, který zveřejňuje výběr nejdůležitějších recenzí z angloamerického světa, má Šifra průměrný výsledek 51 bodů ze 100 možných. Zatím však chybí ohlasy evropské.

Nepříznivému trendu se vzepřel jen kritik New York Post Lou Lumenick. Recenzi nazval "You´ll Louvre It!" a obdivně píše: "Skvostná Howardova Šifra mistra Leonarda je svatým grálem letních filmových trháků. Jiskřivý thriller je stejně chytrý a podmanivý jako Brownův kontroverzní bestseller."

Otázkou je, co na to Evropa - zatím přišly ohlasy z Francie - a zda nepříznivé kritiky ovlivní návštěvnost. Krátkodobě prý filmu mohou špatné kritiky i pomoci. "Lidé pak o filmu mluví. A kritici jsou s publikem často v rozporu. Opravdu důležitý je hlas lidu," říká odborník na analýzu tržeb Paul Dergarabedian.

Podle kritiků se řada diváků vypraví do kina už jen kvůli publicitě, která uvedení provází; lze také čekat, že adaptaci bude chtít vidět alespoň část ze 40 milionů vlastníků knihy.

Návštěvnost Šifry mohou ovlivnit dva nejvážnější konkurenti. Do většiny světových kin Šifra vstoupila krátce po uvedení Mission: Impossible III a katastrofického Poseidonu; ten do Česka připluje 13. července.

Podle expertů může film vydělat mezi 50 a 80 miliony dolarů jen za první víkend - víc než dost, aby to kompenzovalo smích a pošklebky canneských kritiků, shrnuje australský Daily Telegraph.

 

Právě se děje

Další zprávy