Filmové Cannes bude zářit. Jako obvykle

Irena Hejdová Irena Hejdová
16. 5. 2006 17:30
Festival - Berlusconi jako kajman, Depardieu jako režisér. To je zlomek programu nejprestižnějšího festivalu světa, který dnes začíná v Cannes.
Portréty slavných francouzských herců budou k vidění v Hotelu Majestic při středečním zahájení nejslavnější filmové přehlídky.
Portréty slavných francouzských herců budou k vidění v Hotelu Majestic při středečním zahájení nejslavnější filmové přehlídky. | Foto: Reuters

Je to přehlídka, na které pravidelně premiérují své filmy nejslavnější režiséři současnosti, na kterou se sjíždějí nejzářivější hvězdy Hollywoodu a o které se mluví více než o jakékoliv jiné. Letos by do Cannes mělo přijet na 200 tisíc diváků i hostů a hotely jsou už dlouho dopředu plně obsazené.

Cannes je festivalem plným superlativů, ale současně festivalem kritizovaným. Jedni ho osočují ze snobismu, jiní z přílišného konzervatismu, nebo naopak z podbízení se Hollywoodu. Jisté je, že z celkového počtu 55 zde promítaných filmů má celých 48 v Cannes světovou premiéru.

A kdo v Cannes nechybí? Ze slavných tvůrců sem letos své novinky přivezou Pedro Almodóvar, Aki Kaurismaski, Sofia Coppolová či Ken Loach.

Mimo soutěž se promítá nový film Wima Wenderse Chambre 666, Vodní deník Jane Campionové či Transylvania Tonyho Gatlifa. V Cannes se daří i kontroverznějším titulům, třeba Ital Nanni Moretti přiveze svou satiru na právě doslouživšího italského premiéra Silvia Berlusconiho nazvanou Kajman.

Ale i americké trháky se rády představují právě v Cannes. Loni festival zahajoval další díl ságy Hvězdné války, letos to bude očekávaný divácký hit Šifra mistra Leonarda i s početnou delegací tvůrců a herců. Tyto filmy se zpravidla promítají mimo soutěž, ale na velké publicitě, kterou díky tomu Cannes získává, to mnoho nemění.

Hvězdy jsou i v hlavní festivalové porotě. Tentokrát jí předsedá hongkongský režisér Wong Kar Wai, tvůrce filmu Stvořeni pro lásku. V porotě bude také italská kráska Monica Bellucciová či čínská herečka Zhang Ziyi. V porotě Cinéfondation zase zasedne režisér Tim Burton.

Slavná jména a očekávané filmové hity táhnou, to ovšem podle šéfů přehlídky neznamená, že by v Cannes zapomínali objevovat. Umělecký ředitel festivalu Thierry Frémaux dokonce tvrdí, že letošní ročník je ročníkem "adolescentů" - vzhledem k přílivu mladých či zatím nepříliš známých tvůrců.

Kajman - Nanni Moretti
Kajman - Nanni Moretti | Foto: Festival v Cannes

Z Česka mezi nimi nikdo není, jako obvykle. Český film se v minulých letech propracoval nanejvýš do soutěže krátkých a studentských filmů. Češi se letos do Cannes chystají jen na světový filmový trh, kde budou jednat nejen o prodeji českých filmů do zahraničí, ale i o tom, které filmy se v příštím roce budou promítat v Česku.

Do soutěže o Zlatou palmu je každoročně vybráno kolem dvaceti filmů, mimo soutěž se promítá další dvacítka. K tomu je ještě třeba přičíst kategorii Un Certain Regard. Právě ta představuje zmiňovanou alternativu: mladší i ostřílené tvůrce a známé i exotičtější kinematografie.

Paris Je T´aime (Gérard Depardieu
Paris Je T´aime (Gérard Depardieu | Foto: Festival v Cannes

V této sekci se promítá i snímek Miluji tě, Paříži (Paris, je t´aime), který je složený z jedenadvaceti pětiminutových filmů od slavných režisérů, mimo jiné od Guse Van Santa, bratří Coenů, Isabel Coixetové, Alfonsa Cuaróna, Wese Cravena, Toma Tykwera či Alexandra Payna; jedním filmem do díla zasvěceného lásce režijně přispěl Gérard Deprardieu.

 

Právě se děje

Další zprávy