Neberte Šifru tak vážně, říká Hanks

12. 5. 2006 12:10
Londýn - Je to dobrý příběh a neměl by se brát příliš vážně, vzkazuje kritikům knihy Šifra mistra Leonarda Tom Hanks, hvězda její filmové adaptace.

Tak reagoval herec před středeční premiérou snímku na festivalu Cannes na neustálou kritiku náboženských představitelů a organizací proti příběhu knihy. "Je velká chyba chtít po velkorozpočtových snímcích, aby byly podle skutečnosti a hledat v nich faktografickou hodnotu," dodává oscarový herec.  

Do světových kin včetně Česka vstupuje Šifra mistra Leonarda příští čtvrtek;, v hlavní ženské roli se vedle Toma Hankse představí Francouzka Audrey Tautou, režisérem je Ron Howard.

Spisovatel Dan Brown v Šifře mistra Leonarda spekuluje, že Ježíš se oženil s Máří Magdalénou a měli spolu děti. Vyzrazení tohoto tajemství by znamenalo přehodnocení celých dějin lidstva, proto ho Vatikán přísně střeží i za cenu vraždění. Hanks ale míní, že v žádném z jeho dialogu ve filmu nezazní zpochybňování víry ani historie náboženství.

S blížící se premiérou se útoky proti knize zvyšují; z Vatikánu zaznělo dokonce doporučení k bojkotu knihy i filmu. Ale nyní  konzervativní katolická organizace Opus Dei - kterou kniha silně kritizuje a jež proti filmu vystupovala jako jedna z prvních - zvolila opačnou taktiku.

Prohlásila, že jí toto dílo dělá reklamu a že se obrátí jako bumerang proti nepřátelům církve. Díky polemice kolem světového bestselleru Šifra mistra Leonarda i filmu, který byl podle něho natočen, navštěvují internetovou stránku Opus Dei měsíčně tři miliony lidí, tvrdí šéf Opus Dei a španělský arcibiskup Javier Echevarría.

"Chceme ukázat Opus Dei takový, jaký je, nikoli polemizovat o tom, jakýn není," řekl pokračovatel zakladatele organizace Opus Dei Josemaríi Escrivy de Balaguer, kterého papež Jan Pavel II. prohlásil za svatého. Ostatně ve Spojených státech se připravuje vydání Escrivovy knihy Cesta, a to ve vysokém nákladu.

Dan Brown-Da Vinciho kód
Dan Brown-Da Vinciho kód | Foto: ČTK

Knihu Dana Browna "nelze odmítat kvůli tomu, co se v ní píše o nás: jsou to obvyklé věci, které jsou nám k smíchu. Trápí mě
groteskní a bláhové výmysly o našem Pánu a o svaté matce církvi. O nás ať si říkají, co chtějí, ale ať se nerouhají víře," zdůraznil Echevarría.

"Jsem přesvědčen, že každé zlo, stejně jako Šifra mistra Leonarda, může vést ke zrodu něčeho dobrého. Jsem si jist, že se film stane jakýmsi bumerangem pro nepřátele církve, podobně jako kniha," uvedl Julián Herranz, předseda Papežské rady pro interpretaci právnických textů.

 

Právě se děje

Další zprávy