Jak se mají otcové před volbami?

Irena Hejdová Irena Hejdová
7. 5. 2006 0:00
Televize - Česká televize dnes startuje devítidílný cyklus Táta jako máma. Natočily ho ženy-matky o mužích-otcích. A tak trochu také vláda pro voliče.
Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach
Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach | Foto: Ludvík Hradilek

Otcovská dovolená je v Česku veřejností pořád vnímána jako cosi nepřirozeného, řada otců se za tuto roli dokonce stydí - podle autorů projektu mnozí z oslovených odmítli v cyklu vystoupit. Tento problém nicméně v dokumentech natočených výhradně ženami zásadněji tematizován není.

Táta jako máma: Otcové dětí nejen zdravých (Dagmar Smržová)
Táta jako máma: Otcové dětí nejen zdravých (Dagmar Smržová) | Foto: Česká televize

Z celkového počtu devíti čtvrthodinových dokumentů natočila hned čtyři autorka projektu Dagmar Smržová, po jednom Věra Chytilová (Otcové zralého věku), Alena Činčerová (Otcové s vícerčaty), Alena Hynková (Otcové, kterým záleží na úspěchu manželky), Olga Sommerová a Irena Pavlásková.

Otcové na rodičovské dovolené od Olgy Sommerové se budou vysílat jako první, na ČT1 od 22.05. Otcové dětí nejen zdravých Dagmar Smržové budou následovat další víkend, Otcové se zahraniční zkušeností Ireny Pavláskové pak přijdou na řadu 4. června.

V každém dílu jsou představeni tři tatínci a jejich ratolesti, maminkám je logicky věnováno méně prostoru. "Nechceme, aby se jednalo o naučný nebo publicistický pořad, ale spíš o fejeton," říká Smržová.

Táta jako máma: Otcové na rodičovské dovolené (Olga Sommerová)
Táta jako máma: Otcové na rodičovské dovolené (Olga Sommerová) | Foto: Česká televize

Tomu odpovídá pozitivní duch cyklu, leckdy až nekriticky pozitivní. Otcovská dovolená tu vyznívá jako v podstatě procházka růžovým sadem, kterou si všichni užívají, hrají si se svými dětmi a žádné mráčky na obzoru nevidět. Shodují se sice na tom, že označovat toto období jako dovolenou je terminologický nesmysl, ale hlubší problémy jako by neexistovaly.

Ze zatím představené první trojice dokumentů tak utkví v paměti jen osud otce postižených holčiček-trojčat z dokumentu Dagmar Smržové. Autorku lze navíc ocenit, že přes tragičnost tématu nesklouzává k citovému vydírání.

Sommerová a Pavlásková oproti tomu předkládají až neuvěřitelně idylické a dojemné obrázky otců a s dětmi, ke kterým tak ladí stejně idylická a dojemná znělka, v níž Aneta Langerová zpívá tam-ta-dam na melodii písně Voda živá.

Táta jako máma - Otcové zralého věku (Věra Chytilová)
Táta jako máma - Otcové zralého věku (Věra Chytilová) | Foto: Česká televize

Cyklus vznikl ve společnosti Febio na zakázku Ministerstva práce a sociálních věcí. Mluvčí ministerstva Kateřina Beránková je dokonce v titulcích uváděna jako autorka námětu a jednotlivé díly budou po odvysílání umístěny na stránkách ministerstva.

Na tiskové konferenci byli také novináři bohatě zásobeni materiály MPSV shrnujícími pod optimistickými titulky současnou sociální politiku státu. Trochu to pak vypadá jako předvolební kampaň a trochu to shazuje i záslužnost, kterou cyklus přes výše uvedenou idyličnost má.

Táta jako máma - devítidílný televizní cyklus MPSV a Febio, 2006. Režie Dagmar Smržová, Olga Sommerová, Věra Chytilová, Irena Pavlásková, Alena Hynková, Alena Činčerová. Od 7. května vždy v neděli večer na ČT1.

 

Právě se děje

Další zprávy