Sommerová nabízí místo agitace kýč

Irena Hejdová Irena Hejdová
27. 4. 2006 13:00
Televize - Olga Sommerová se ráda vyjadřuje k jakýmkoliv tématům, od údělu Boženy Němcové až po ženy v politice. Uvnitř: RECENZE

Nyní přichází s úvahou na téma láska. Ne sice tak agitačně jako obvykle, ale o to sentimentálněji. 

Sommerová spolupracuje v poslední době čím dál častěji s dcerou Olgou Špátovou. Tak vznikly loni Necenzurované rozhovory a ve čtvrtek mělo na ČT2 premiéru další společné dílo Láska včera, dnes a zítra. Tedy "dokumentární lovestory pohledem matky a dcery na milostné vztahy osmi dvojic různých generací".

Různé generace (a zkušenosti) jsou znát i na druhé straně kamery. Špátová podle svých slov stále neztratila romantické představy o lásce, zatímco Sommerová jen pragmaticky dodává: "Už za lásku nepovažuju zamilovanost, ale čin." Ovšem podle tohoto "dvojfilmu" to tak úplně nevypadá.

Snímek chce postihnout co nejvíc podob lásky - lásku rodičovskou i partnerskou, homosexuální i křesťanskou, její začátky i konce. Nejsilnější se však zdá osud manželského vztahu romské dvojice (manžel je hluchoněmý) z dceřiny části. Jinak zaujmou jen okamžiky: nesnesitelné kecy mentorského partnera Lucky či sebestředné žvanění prospěchářky Štěpánky, která láskou pohrdá.

Infobox
Autor fotografie: Česká televize

Nelze nepřipomenout nedávno skončený cyklus Heleny Třeštíkové Manželské etudy. Oproti ní je Sommerová mnohem publicističtější, hnidopichové by řekli povrchnější - což souvisí i s formátem jejích děl. Zejména příběhy mladých partnerských dvojic nic zvláštního nenabízejí, na zásadnější vhled je film i zachycený časový úsek příliš krátký.

Ale je na autorech, aby si zvolili téma úměrně investované době i materiálu. Láska včera, dnes a zítra je každopádně ve výsledku spíš rychloobrátkovou televizní publicistikou než uměleckým dokumentem. Zbožím, které se hodí v předvečer "lásky času". Nepřináší příliš nového - jen estetiku mluvících hlav, sladkobolné smyčce a nejspíš i slzy na tvářích divaček.

Olga Sommerová
Olga Sommerová | Foto: Jan Tauber

Sommerová navíc s oblibou čím dál víc vystupuje do popředí, její nezaměnitelná dikce zaznívá zpoza kamery rozhodně častěji než u zmíněné Třeštíkové, která nechává situacím volný průběh - což se jí také vyplácí.

Stejně tak se do zvukové stopy učenlivě dere dcera Olga, ale u ní je přes určitou režijní neobratnost cítit aspoň upřímná snaha přijít věcem na kloub. Jistě, Sommerová se pořád umí i ztišit a vnímat; jenže ona čím dál častěji nasadí hotově proženský přístup a začíná už nudit.

V Lásce včera, dnes a zítra sice není tahle agitace tak iritující - bohužel jen proto, že není vidět za tou spoustou líbivých osudů a hromadou červených srdíček, která hrdinové kreslí na stěnu ateliéru.

Láska včera, dnes a zítra, ČR 2006. Režie Olga Sommerová a Olga Špátová, 56 minut. Televizní premiéra 27. dubna 2006 na ČT 2 od 20 hodin; reprízy 28. 4. a 1. 5.

 

Právě se děje

Další zprávy