Vary mají nového Gilliama i film s Björk

Irena Hejdová Irena Hejdová
25. 4. 2006 14:06
Festival - Na letošním karlovarském festivalu se představí více než dvě stovky filmů. Mnohé z nich ve světových, evropských či alespoň českých premiérách. Uvnitř: Festivalový plakát

"Nejde nám o množství, ale o kvalitu filmů," říká Jiří Bartoška, prezident přehlídky, jejíž 41. ročník v Karlových Varech proběhne od 30. června do 8. července 2006. Horkou novinkou je potvrzené uvedení nového filmu Luca Bessona Angel-A.

Plakát 41. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary
Plakát 41. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary | Foto: MFF Karlovy Vary

Na festivalu bude i silná kolekce z letošního Berlinale včetně vítězného snímku Grbavica, nový Soderberghův snímek Bublina či Tideland Terryho Gilliama a Lonesome Jim herce a režiséra Steva Buscemiho. V sekci pocty budou představeni američtí režiséři D. A. Pennebaker a John Huston a nedávno zesnulý Slovák Martin Hollý.

Pozornost veřejnosti zpravidla nejvíc poutá přítomnost hvězd světové kinematografie, v tomto ohledu je ale zatím Bartoška na informace skoupý: "Rozjednána jsou konkrétní jména, ale nejsou potvrzená."

Kráska v nesnázích
Kráska v nesnázích | Foto: 2 media

 Oficiálně se tedy ví zatím jen to, že cenu za celoživotní dílo dostane Jan Němec, v hlavní festivalové porotě zasedne Karel Roden a v soutěžních sekcích budou minimálně tři české filmy. Hřebejkova Kráska v nesnázích v hlavní soutěži, Wlodarczykův Indián a sestřička v sekci Na východ od Západu a Jankovo Chačipe v sekci dokumentární.

Jedná se také o možné účasti dalšího českého filmu v hlavní soutěži; není ale jisté, jestli Věra Chytilová svůj film Hezké chvilky stihne dokončit.

Goran Paskaljević
Goran Paskaljević | Foto: Aktuálně.cz

Předsedou festivalové poroty bude režisér Goran Paskaljevič, autor oceňovaných filmů Pes, který miloval vlaky či Sud prachu. Po delší době tak bude předsedou poroty česky mluvící osobnost: Paskaljevič vystudoval FAMU, žije střídavě ve Francii, v USA a rodném Bělehradě. V porotě zasedne také polský režisér Juliusz Machulski, íránská herečka Leila Hatami či americká scenáristka Coleman Houghová.

Po loňské návštěvě Roberta Redforda byla navázána spolupráce s festivalem v Sundance, díky níž se letos ve Varech představí kolekce filmů z této prestižní americké přehlídky.

Matthew Barney - Drawing Restraint 9
Matthew Barney - Drawing Restraint 9 | Foto: Aktuálně.cz

Novinkou je sekce půlnočních filmů, která nabídne lahůdky pro ctitele hororu či filmových obskurností - podle programové ředitelky Evy Zaoralové mluví za vše název jednoho z filmů Chlípnost nade vše.

Zaoralová upozorňuje také na sekci věnovanou distribuční společnosti Celluloid Dreams, ve které je mimo jiné několik filmů od výtvarníka Matthewa Barneyho. "Je to druh filmu, kterému vůbec nerozumíte a nevíte, co tím vlastně autor myslel. Ale je tak pozoruhodný, že ty dvě hodiny přesto vydržíte," charakterizovala Zaoralová Barneyův snímek Drawing Restraint 9, ve kterém si zahrála i Barneyho životní partnerka Björk. Složila také hudbu, kterou vydala na ceněném soundtracku.

Festival stále řeší problém s nedostatečnou kapacitou a odpovídajícím technickým vybavením karlovarských kin. Dlouho plánovaná rekonstrukce kina Čas ale snad proběhne už letos - a možná se dokonce stihne ještě před začátkem festivalu.

Premiérově předvedený plakát obsahuje motiv ze znělky letošního ročníku, jejímž tvůrcem i aktérem je výtvarník František Skála. O svém hrdinovi říká: "Není zrovna přitažlivý, ale k tomu, aby vás přesvědčil, že ho nezbytně potřebujete, využívá spoustu atraktivních pomůcek."

Karlovarský filmový festival hospodaří s přibližně 115milionovým rozpočtem. Ten letošní už je s pomocí státu, města Karlovy Vary i tradičních sponzorů zajištěný.

 

Právě se děje

Další zprávy