Češi ve varu Karlových Varů

Irena Hejdová Irena Hejdová
6. 4. 2006 9:00
Praha - Karlovarský festival letos vstupuje do 41. ročníku. Na co se návštěvníci mohou těšit? Na novou znělku, nového Hřebejka i na Karla Rodena.

Festivalovou znělku má na starosti výtvarník František Skála, který loni zabodoval se svou výstavou v pražském Rudolfinu. Jako protagonista se už podílel na jedné z nejpopulárnějších karlovarských znělek minulosti - Tros Sketos z roku 2002.

Letošní znělku vymyslel i režíruje, zároveň je opět jejím hrdinou. Kameramanem znělky je Diviš Marek, držitel Českého lva za film Štěstí.

Kráska v nesnázích
Kráska v nesnázích | Foto: 2 media

Hlavní sekcí MFF Karlovy Vary je tradičně festivalová soutěž. Pravidelně se jí účastní i film zastupující českou kinematografii. Letos to bude novinka Jana Hřebejka Kráska v nesnázích, kterou tu režisér představí ve světové premiéře. Hřebejk měl už v minulosti v hlavní soutěži dvě "želízka v ohni" v podobě svých filmů Pelíšky a Pupendo.

"Při psaní scénáře Krásky v nesnázích nás částečně inspirovala stejnojmenná báseň Roberta Gravese," poodkrývá více o svém novém snímku Jan Hřebejk. "Vypráví o děvčeti, které odejde od svého partnera ke své mamince. Ta však žije s ještě horším partnerem než kráska sama a ve chvíli, kdy se zdá, že všechno je pokažené, tak potká pána. Ten se k ní chová jako anděl a nabídne jí alternativu k jejímu zkaženému životu. Ona ji na chvíli přijme, ale nakonec se vrátí do svých starých kolejí. To je půdorys básně Kráska v nesnázích a je to půdorys i tohoto filmu."

Indián a sestřička
Indián a sestřička | Foto: Aktuálně.cz

V hlavní porotě festivalu zasedne za Česko Karel Roden. Další členové poroty zatím nejsou známi, spekuluje se o možné účasti Juliusze Machulského, hosta letošního Febiofestu.

Festival i letos zařadí soutěžní sekci Na východ od Západu. Ta uvádí nejlepší filmy ze zemí střední a východní Evropy a zemí bývalého sovětského bloku, které byly natočeny v průběhu uplynulého roku. V této sekci má Česko letos poprvé svého zástupce: je jím nový film debutujícího Dana Wlodarczyka Indián a sestřička.

Jan Němec na letošních Českých lvech
Jan Němec na letošních Českých lvech | Foto: ČTK

Cenu za mimořádný umělecký přínos světovému filmu převezme ve Varech Jan Němec, který tuto trofej dostal i na letošních Českých lvech. Jan Němec letos oslaví 70. narozeniny; přehlídku jeho tvorby chystá pražské uskupení Osa 9 (sdružující kina Evald, Mat, Světozor a Aero) na druhou půli června.

 

Právě se děje

Další zprávy