Cestou mraků do duše Brazílie

Irena Hejdová Irena Hejdová
31. 3. 2006 11:00
Festival - Po Hlavním nádraží a Městu bohů mohou čeští diváci vidět další brazilskou lahůdku: Cestou mraků. Ale (zatím) jen na Febiofestu.
Cestou mraků
Cestou mraků | Foto: Aktuálně.cz

Brazilských filmů se do českých kin mnoho nedostává. Přitom je brazilská, potažmo jihoamerická  kinematografie, ve světovém kontextu velmi uznávaná nejen kritiky, ale i diváky. I v českých kinech zaznamenal úspěch snímek Hlavní nádraží, road movie z roku 1998 o cestě staré ženy a malého chlapce brazilským venkovem, která si vysloužila dvě oscarové nominace a na Berlinale získala Zlatého Medvěda.

Cestou mraků
Cestou mraků | Foto: Aktuálně.cz

O čtyři roky později vznikl geniální snímek Město bohů režiséra Fernanda Meirellese, který aktuálně boduje se špionážním thrillerem Nepohodlný (v dubnu vstoupí i do českých kin). Zběsilé vyprávění o drsném životě v riodejaneirské favele si vysloužilo hned čtyři nominace na Oscara.

A o další čtyři roky později tedy přichází na česká plátna další brazilský snímek. Debut režiséra Vicenta Amorima má několik styčných bodů se zmíněným Hlavním nádražím. Opět jde o (lehce a neurážlivě) melodramatické road movie - ale zatímco v Hlavním nádraží se cestovalo z Ria na venkov, hrdinové Cesty mraků postupují opačně.

Cestou mraků
Cestou mraků | Foto: Aktuálně.cz

Vysněné Rio de Janeiro je cílem cesty sedmičlenné rodiny nezaměstnaného Romaa, snílka, který potřebuje vydělat 1000 realů, aby svou velkou rodinu uživil. Ve víře, že se mu to může podařit jen v Riu, a bez ohledu na únavu dětí i manželky Rose se vydávají na čtyřech kolech přes celou Brazílii na šestiměsíční, 3000 kilometrů dlouhou cestu za štěstím...

V jejím průběhu dochází k rozkolu rodičů s dospívajícím synem Antoniem. Rodina živoří na hranici chudoby, Romao se ale svého velkého snu nevzdává - a tak ani rodině nic jiného nezbývá. Bojuje proti hladu věčným zpěvem kýčovitých brazilských písní o lásce a štěstí a nepřestává věřit ve šťastnější budoucnost.

Cestou mraků
Cestou mraků | Foto: Aktuálně.cz

V tomto směru je Cesta mraků typickým brazilských filmem o tom, že i v největší bídě může být člověk šťastný a že i přes nepřízeň vnějších okolností si může zachovat důstojnost : jako Romao, který je sice ochoten žebrat, ale krádež odsuzuje. Vypovídá i o idealismu místních lidí, jejichž životy jsou často podobnou snílkovskou "cestou mraků".

Film ostatně vznikl na motivy skutečné události. Pravdivé vyznění podporují i neokázalé herecké výkony a autentické scény z různých částí Brazílie od Paraíby přes Bahii až po slavné Rio de Janeiro.

Najde vynikající, divácky velmi vstřícný film, českého distributora?

 

Právě se děje

Další zprávy