Oliheň a velryba hledá distributora

Irena Hejdová Irena Hejdová
29. 3. 2006 16:30
Festival - Příběh rozpadlé rodiny od tvůrců filmu Život pod vodou. Zamíří z Febiofestu i do českých kin?

Z letošních filmů nominovaných na Oscara se už do českých kin většina dostala a další se chystají - komedie Show začíná, thriller Nepohodlný a Její případ (North Country). Pořad ale zbývají čtyři snímky, které zatím (bohužel) českou premiéru nemají jistou asi i proto, že představují trochu jiné americké filmy, než u nás většinou známe.

Oliheň a velryba
Oliheň a velryba | Foto: Febiofest

Transexuální komedie Transamerica, Malickův nový opus Nový svět, hudební snímek Snaž se a jeď (Hustle&Flow) i vycizelovaná Oliheň a velryba (The Squide and the Whale) jsou bezesporu nadprůměrnými uměleckými díly, která by si jistě českou premiéru zasloužila. Je dobře, že dva posledně jmenované jsou zatím k vidění alespoň na probíhajícím Febiofestu, kde se také setkaly se značným zájmem publika.

Oliheň a velryba byla nominována na Oscara v kategorii nejlepší scénář, získala i  tři nominace na Zlaté Globy v hlavních kategoriích a především cenu amerických kritiků pro nejlepší scénář.

Oliheň a velryba
Oliheň a velryba | Foto: Aktuálně.cz

"Mořský" název filmu ne náhodou upomíná na titul vynikajícího filmu Život pod vodou Wese Andersona, který se také na produkci Olihně a velryby podílel. Scenáristou i režisérem filmu je pak Noah Baumbach pro změnu též scénárista onoho bláznivého a fantaskního "podvodního" příběhu o jednom cousteauovském potápěči.

Oliheň a velryba je ovšem trochu jiná. Vypráví příběh o rodině, která už nedrží pohromadě. Rozpad vede postupně k rozvodu a následnému přetahování o děti. I když jsou rodiče inteligentní lidé a zdánlivě rozumně se dohodli na společné péči, není další vývoj pro ně ani pro jejich dva dospívající syny žádnou idylou.

Oliheň a velryba: William Baldwin
Oliheň a velryba: William Baldwin | Foto: Aktuálně.cz

Oba rodiče si najdou nové mladší partnery, jejich synové tráví čas střídavě u matky a u otce. A v obou svých domovech zažívají nenápadný psychický teror, který rodiče provádějí osočováním svého "soupeře" z nevěry či alespoň krádeže knih. Musí se smířit i s novými partnery svých rodičů a překousnout další peripetie typu tragikomického boje o kočku.

Film je prý autobiografický, z čehož také nejspíš pramení jeho síla, autenticita i  pravdivost. S výše zmíněným Životem pod vodou ho spojují hlavně nenápadné, ale bizarní detaily (jako netradiční masturbační praktiky mladšího syna) nebo humor, objevující se v nečekaných chvílích, či posmutnělá, melancholická atmosféra příběhu z 80. let.

Oliheň a velryba
Oliheň a velryba | Foto: Aktuálně.cz

Excelentní herecké výkony tu předvádějí nejen představitelé obou rodičů Jeff Daniels (Hodiny, Dobrou noc a hodně štěstí) a Laura Linneyová (Láska nebeská, Kinsey), ale i William Baldwin v roli tenisového trenéra a představitelé obou synů.

A titulní Oliheň a velryba? Zjeví se v poslední scéně z muzea, kde jsou do sebe tito dva majestátní mořští tvorové provázáni a zamotáni stejně jako vazby v oné rodině. I kdyby se je od sebe podařilo odtrhnout, už jsou natolik pocucháni, že to stejně velkou změnu nepřinese...

 

Právě se děje

Další zprávy