Neděle plná slavných režisérů

Irena Hejdová Irena Hejdová
26. 3. 2006 12:15
Festival - Dva francouzští klasici a dva asijští enfant terribles v programu dnešního Febiofestu.

Febiofest je dnes skrze slovenskou herečku Emílii Vašáryovou sice zasvěcen slovenské kinematografii, dnešní podvečer ale bude na Febiofestu ve znamení nových filmů slavných režisérů. Ať už si vyberete kterýkoliv v z nich (protože všechny najednou se stihnout nedají), neměla by to být špatná volba.

Družička
Družička | Foto: Aktuálně.cz

Družička, 16.30, sál 11

Claude Chabrol je kromě hosta letošního Febiofestu Clauda Lelouche dalším klasikem francouzské kinematografie. V 60. letech natočil filmy jako Nevěrná žena či Řezník, je také autorem adaptace skandálního Millerova románu Tiché dny v Clichy. Družička z roku 2004 vypráví příběh šílené lásky mezi obchodníkem a herečkou, která si o svém životě ráda vymýšlí. V hlavní mužské roli se objeví Benoit Magimel, jeden z nejslavnějších francouzských herců nastupující generace -  díky rolím, jaké si zahrál třeba ve filmech Pianistka či Král tančí.

Člověk člověku...
Člověk člověku... | Foto: Aktuálně.cz

Člověk člověku, 17:30, sál 9

Další slavný francouzský režisér Régis Wargnier (Indočína, Francouzka)  je tvůrcem filmu Člověk člověku. Ten se odehrává v roce 1870, kdy si skotský lékař Dodd z Afriky přiveze do Edinburghu dva Pygmeje, které považuje za spojovací článek mezi člověkem a opicí. Ve filmu si zahráli mimo jiné Ralph Fiennes (který se shodou okolností v Africe pohybuje i v dalším filmu na Febiofestu, vynikajícím thrilleru Nepohodlný) a Kristin Scott Thomasová (aktuálně v českých kinech s Univerzální uklízečkou).

Takeshis
Takeshis | Foto: Aktuálně.cz

Takeshis, 19:00, sál 11

Japonský tvůrce Takeshi Kitano (Ohňostroj, Ve spárech jakuzy, Samuraj) ve snímku Takeshis měl na starosti nejen scénář a režii, ale sám si tu i zahrál. Ve filmu se prostupují příběhy dvou mužů: slavné televizní celebrity Beata Takešiho a nesmělého pokladního ze supermarketu Kitana. Kitano ve filmu touží být Takešim a možná jím i je, ale možná to také je jen hra s divákem.

Luk
Luk | Foto: Aktuálně.cz

Luk, 18:00, sál 12

Rovněž korejský režisér Kim Ki-duk si rád hraje s divákem. S oblibou servíruje filmy plné brutálních scén, přitom ale i díla plná poezie (Jaro léto podzim zima a jaro). Takový by měl být i Luk, příběh lásky starého muže k mladé dívce, kterou kdysi nalezl a vychoval a nyní společně s ní žije na lodi, v izolaci od společnosti. A možná by si ji i vzal, kdyby se na lodi neobjevil mladík, který dívce padne do oka. Kim Ki-duk má na Febiofestu také film Samaritánka.

V sále 5 také pokračuje retrospektiva italského klasika Michaela Antonioniho. Dnes tu jsou k vidění jeho první celovečerní film Kronika jedné lásky, Výkřik a slavné tituly Dobrodružství a Červená pustina, dva filmy z jeho tetralogie citů.

 

Právě se děje

Další zprávy