Buď free, jeď hlubokým hrdlem s olihní

Irena Hejdová Irena Hejdová
25. 3. 2006 9:00
Festival - Sobotní program Febiofestu nabízí dva oscarové kandidáty i cestu za pornem.

Febiofest dnes pokračuje třetím dnem a víkendová nabídka je skutečně lákavá. Snad tyto tipy potenciálním febiodivákům alespoň usnadní rozhodování.

Oliheň a velryba
Oliheň a velryba | Foto: Febiofest

Oliheň a velryba - 14.00, sál 11

Režisér a scenárista filmu Noah Baumbach je také autorem scénáře vynikajícího Andersonova snímku Život pod vodou. Oliheň a velrybu američtí kritici vyhlásili nejlepším filmem loňského roku; za scénář byla nominována na Oscara a ve třech kategoriích na Zlatý Globus. Ale nejen proto si zaslouží pozornost. Film vypráví jímavý autobiografický příběh o rozpadu manželství ovšem pohledem dospívajících dětí.

Free Zone
Free Zone | Foto: Febiofest

Free Zone - 18.00, sál 12

Snímek je dílem předního izraelského režiséra Amose Gitaie (Kippur, Kedma). Z loňského festivalu v Cannes si odvezl cenu za ženský herecký výkon pro herečku Hanu Laszlo. Kromě ní si v tomto snímku zahrála i známá americká herečka Natalie Portmanová. Snímek o třech ženách - Američance, Izraelce a Palestince - vypráví o tom, jak se důsledky konfliktu na Středním východě promítají do životů a vztahů místních lidí.

Snaž se a jeď
Snaž se a jeď | Foto: Aktuálně.cz

Snaž se a jeď - 20.00, sál 9

Zatímco Oliheň a velryba byla na Oscara jen nominována, snímek Snaž se a jeď jednu sošku  letos získal za nejlepší filmovou píseň. Aby také ne, jde o film hudbou prosycený - i proto, že se odehrává na americkém jihu, v Memphisu. Vypráví o životě v místních černošských komunitách, z jejichž neradostné reality hrdinové unikají právě hudbou (v tomto případě rapem a hip hopem).

Uvnitř hlubokého hrdla
Uvnitř hlubokého hrdla | Foto: Aktuálně.cz

Uvnitř hlubokého hrdla - 22.30, sál 9

Už název filmu naznačuje, že jeho téma je trochu lechtivé: Jde o dokument, který se vydává po stopách jednoho z nejslavnějších pornografických filmů, Hlubokého hrdla (1972). Ve filmu se objeví i neméně slavná "titulní" představitelka hlavní role Linda Lovelaceová. Lepší závěr večera si snad nemůžou přát ani diváci Febiofestu...

 

Právě se děje

Další zprávy