Jaké filmy se letos představí v Cannes?

Hej, Reuters
22. 3. 2006 14:00
Paříž - V soutěži prestižní přehlídky se utkají Pedro Almodóvar, Sofia Coppolová či Aki Kaurismäki. A možná přijde i David Lynch.

Kompletní seznam filmů pro festival v Cannes bude oznámen za měsíc, 20. dubna. Už nyní je ale známa část z nových snímků, které se zde představí ve světové premiéře. Již dlouho se ví, že festival má zahájit filmová adpatace Brownova bestselleru Šifra mistra Leonarda.

A kdo další se v nejprestižnější filmové soutěži objeví? Zatím je známa asi čtvrtina z více než dvacítky soutěžních titulů, o ostatních se spíše spekuluje.

Cannes totiž letos proběhne o týden později než obvykle (začíná 17. května) a výběrová komise tenhle čas naplno využívá - než filmům zašle oficiální vyjádření, že byly do Cannes přijaty. Navíc se mnoho titulů z velkých studiií teprve bude promítat v nadcházejících týdnech, takže spousta producentů na vyjádření komise pořád čeká .

Sofia Coppolová
Sofia Coppolová | Foto: Aktuálně.cz

"Na papíře to vypadá skvěle," okomentoval jen letošní program umělecký ředitel canneské přehlídky Thierry Fremaux během nedávné návštěvy Berlína. "Minule to bylo spíše klasické složení, letos chceme i něčím překvapit."

Sofia Coppolová (Ztraceno v překladu) chtěla svůj nový film Marie-Antoinetta představit až v září v Benátkách, nakonec bude mít její drama premiéru už v soutěži Cannes. Ve filmu hraje Kirsten Dunstová a natáčel se ve Francii. Dalším potvrzeným soutěžním titulem je poslední díl finské trilogie Akiho Kaurismäkiho. Režisér v roce 2002 získal v Cannes Grand Prix za Muže bez minulosti, letos má šanci se Světly ve tmě (Lights in the Dusk).

Aki Kaurismaki
Aki Kaurismaki | Foto: Aktuálně.cz

Také další potvrzený film je dílem slavného jména současné kinematografie. Španělský režisér Pedro Almodóvar (Mluv s ní, Vše o mé matce) v canneské soutěži představí svou novou komedii Volver s Penelope Cruzovou v hlavní roli.

Francouzské filmy jsou tradičně vybírány až naposled. Jako jeden z prvních byl ohlášen titul Selon Charlie od režisérky Nicole Garciové; ta už před několika lety v canneské soutěži představila film Nepřítel (L´Adversaire).

Pedro Almodovar
Pedro Almodovar | Foto: Aktuálně.cz

Do soutěže by se letos mohl dostat i další film od tvůrce, který v minulosti v Cannes bodoval: Kajman (Caiman) Itala Nanniho Morettiho, jenž v roce 2001 vyhrál Zlatou palmu za snímek Synův pokoj. Naděje na vstup do festivalové soutěže má prý i Babel mexického režiséra Alejandra Gonzaleze Inarritu.

David Lynch svůj nový experimentální snímek Inland Empire podle některých zvěstí nestihne dokončit včas. Jeden z Lynchových kolegů ale tyto zvěsti vyvrací: "Myslím, že film bude hotov. David na devětadevadesát procent půjde do Cannes - i kdyby tvrdil, že nepůjde."

David Lynch
David Lynch | Foto: Aktuálně.cz

Oproti tomu je už téměř jasné, že Emir Kusturica svůj dokumentární film o Maradonovi v termínu nedokončí, což platí rovněž pro Woodyho Allena a jeho Scoop.

A pak je tu ještě skupina filmů, které se velmi pravděpodobně v Cannes představí - i když zatím není jisté, ve které festivalové sekci. Mezi těmito snímky je například film Pan´s Labyrinth od Guillerma del Tora (Hellboy), příběh odehrávající se v roce 1944 na španělském venkově; nebo film The Climate tureckého režiséra Nuri Bilge Ceylana, jehož Distant získal Grand Prix v roce 2003.

 

Právě se děje

Další zprávy