Na jaře kvetou pampelišky a Febiofest

Irena Hejdová Irena Hejdová
14. 3. 2006 10:30
Festival - Febiofest začíná příští týden. Program a lístky jsou k dispozici už nyní. ZNĚLKA FESTIVALU

Filmy se na Febiofestu promítají v 28 programových sekcích. Nejsilněji jsou obsazeny Novinky světové tvorby, v níž se představí snímky, které brzy vstoupí do české distribuce, ale i hity z jiných festivalů.

Diváci se mohou těšit na nové tituly Woodyho Allena (Matchpoint), Kim Ki-duka (Samaritánka) či Spikea Leeho (Spojenec). V této sekci bude mít distribuční předpremiéru i nový český film Indián a sestřička debutujícího režiséra Dana Wlodarczyka.

Hra osudu (Match Point)
Hra osudu (Match Point) | Foto: SPI

Další sekce jsou zaměřené konkrétněji, na jednotlivé regiony: Britsko-americké panoráma, Východní panoráma, Asijské panoráma, Jižní panoráma, Latinskoamerické panoráma, Současný jihoafrický film, Panoráma mladého evropského filmu či Klasické ruské komedie.

Jiný programový okruh se věnuje retrospektivám a poctám významným osobnostem dějin i současnosti světové kinematografie. Na Febiofestu tak bude promítnuta kupříkladu rozsáhlá retrospektiva italského režiséra Michelangela Antonioniho.

Pocta Claudii Cardinalové pak nabídne filmy hlavní hvězdy letošního Febiofestu. Herečka na festivalu převezme cenu za celoživotní přínos světové kinematografii.

V samostatných programových sekcích Febiofest z osobností dále poctí popartového mága Andyho Warhola, polského režiséra Julia Machulského, slovenskou herečku Emílii Vášáryovou, japonského režiséra Rjúiči Hirokiho, německou herečku Julii Jentschovou, českého režiséra Ivana Passera či francouzského klasika Clauda Lelouche.

Další sekce se zaměřují na minority: na filmy s homosexuální tématikou (Jiný břeh) či na filmy o židovské komunitě. Speciální sekce bude věnována dětským divákům, hudebním filmům, filmům o krajině či dokumentům.

Indián a sestřička
Indián a sestřička | Foto: Aktuálně.cz

Pro skutečné fajnšmekry jsou připraveny lahůdky: sekce narativních experimentů či tradiční sekce Divné videofilmy, která letos nasadí opravdu těžký kalibr: teleshoppingové duo Eva a Vašek.

Festival zakončí projekce Spalovače mrtvol přímo v pardubickém krematoriu, kde se toto geniální dílo české kinematografie natáčelo.

Febiofest v Praze proběhne od 23. do 31. března; poté se přesune do českých regionů a na Slovensko. Kompletní program je k dispozici na stránkách festivalu, předprodej začíná už zítra.

 

Právě se děje

Další zprávy