Nový ředitel ND: Nebudu dělat muzeum

Red Kul
16. 1. 2007 13:04
On-line - Dosavadními spory se nový ředitel Národního divadla Ondřej Černý zabývat nehodlá. Zajímá ho jen budoucnost.
Ondřej Černý, nastupující ředitel Národního divadla v redakci Aktuálně.cz
Ondřej Černý, nastupující ředitel Národního divadla v redakci Aktuálně.cz | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Nehodlám se obracet do minulosti a rekriminovat, kdo měl pravdu," odpověděl Černý v on-line rozhovoru na otázku, zda se seznámí s okolnostmi chystané stávky a posoudí, zda měl pravdu bývalý ministr kultury Martin Štěpánek, nebo protestující členové souboru.

Jedním z prvních úkolů Černého je právě uklidnění situace, která se začala hrotit poté, co Štěpánek odvolal kontroverzního ředitele Daniela Dvořáka. Důvodem byla auditorská zpráva o hospodaření první scény. "Neexistuje podle mého názoru žádný důvod pro to, aby Daniel Dvořák byl trestně stíhán," brání svého předchůdce Černý.

Ondřej Černý si vyhrnul rukávy a pustil se do odpovídání na vaše dotazy
Ondřej Černý si vyhrnul rukávy a pustil se do odpovídání na vaše dotazy | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Vše vyvrcholilo vánočním dopisem, v němž činohra a posléze i balet žádali odvolání dosavadního ředitele Jana Mrzeny a zrušení výběrového řízení na nového šéfa.

Černý v odpovědi na další otázku uvedl, že nechystá v Národním divadle žádnou personální revoluci. Potvrdil, že za nového šéfa operního souboru si vybral Jiřího Heřmana. Lepšího člověka pro tuto funkci podle něj v současnosti v Česku není.  Jemu stejně jako dalším uměleckým vedoucím - Michalu Dočekalovi v činohře a Petru Zuskovi v baletu - hodlá dát pro jejich práci velkou volnost. "Umělečtí šéfové mají být nezávislí a mají dělat takové divadlo, jaké oni uznají za vhodné. Ředitel jim má říci svůj názor, ale nemá jim nic zakazovat a nakazovat," myslí si Černý.

Leitmotivem koncepce nového ředitele je proměna Národního divadla v autonomní celky. Opera, činohra a balet měly fungovat s větší samostatností.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Za svůj hlavní cíl Ondřej Černý označil nastolení stabilní situace v Národním divadle a strach ze své mise nemá. "Křížení zájmů jednotlivců v ND si budu užívat. Rád lidi spojuji, dělám jim tlumočníka, mediátora, integruju je. To je myslím jedna z klíčových rolí ředitele ND," odpověděl na otázku čtenářky a později dodal, že Národní divadlo musí hrát nejen pro širokou veřejnost, ale i pro náročnější diváky, aby si všichni mohli vybrat.

Ve své koncepci uveřejněné na webových stránkách ministerstva kultury počítá s uváděním klasických titulů jako je Babička Boženy Němcové, Moliérův Don Juan, Andersenova Sněhová královna nebo Čapkův Loupežník v režii nekonvenčních režisérů.

V opeře chce připravit cyklus čeké opery (Fibich, Ostrčil, Foerster, V. Novák), barokní opery, světovou operní klasiku i novinky - z titulů jmenuje Dvořákovu Rusalku, Janáčkovu Věc Makropulos, Wangerův Tannhäuser nebo The Fairy Queen od H. Purcella. V dramaturgickém plánu baletu nalezneme komponovaný večer Český blaet, La Sylphide/Napoli choreografa Augusta Bournonvilla a Carmen.

Ministryně kultury Helena Třeštíková rozhodla o jmenování Ondřeje Černého poté, co vyslechla doporučení výběrové komise. Černý byl podle ní jednoznačně nejlepším kandidátem.

Odpovězeno: 16. 01. | 12:21Autor: Jarda

Otázka: Byl jste jmenován ministrem, který nemá legitimitu.
Co s tím?

Ondřej Černý: Neřeším to. Paní ministryně je v tuto chvíli paní ministryní. Celá vláda takto funguje od minulých voleb. Jinak řečeno: nemám s tím problém.

Odpovězeno: 16. 01. | 12:24Autor: Anna Novakova

Otázka: Prichazite z pomerne male organizace. ND je velky kolos, kde se casto krizi zajmy jednotlivcu. Nebojite se toho? A nemate strach z atmosfery, ktera nyni v divadle panuje?

Ondřej Černý: Strach nemám. Kdybych ho měl, nešel bych do toho. Křížení zájmů jednotlivců v ND si budu užívat. Rád lidi spojuji, dělám jim tlumočníka, mediátora, integruju je. Je to myslím jedna z klíčových rolí ředitele ND. V tomto smyslu byla otázka trefná.

Odpovězeno: 16. 01. | 12:25Autor: gunX

Otázka: Souhalsite s nazorem, ze experimenty uvadene v ND slouzily D. Dvorakovi jen k jeho image, potazmo k maskovani toho, jak ND tuneloval?

Ondřej Černý: S tímto názorem zásadně nesouhlasím.

Odpovězeno: 16. 01. | 12:26Autor: Marie K.

Otázka: Dobrý den, pane řediteli, nejprve vám gratuluji jako vítězi výběrového řízení a přeji hodně štěstí v nové funkci!
Daniel Dvořák se pokoušel na scénách ND uvádět především experimenty. Budete v jeho snaze pokračovat a tím nadále odrazovat nás diváky?

Ondřej Černý: Nehodlám odrazovat diváky. Ale zároveň nechci, aby se Národní divadlo stalo muzeem.

Odpovězeno: 16. 01. | 12:27Autor: divák

Otázka: ma dnes smysl neco jako narodni kutlturni instituce, potazmo v tak nekulturnim narode?

Ondřej Černý: Právě proto, že se národ chová občas nekulturně, má národní kulturní instituce, peče o národní tradici atp. smysl velký.

Odpovězeno: 16. 01. | 12:28Autor: Roman M.

Otázka: Skutečně jste přesvědčen, že Petr Zuska je úspěšný šéf baletu? Vždyť Zpěvy země, Rodinné album, Zlatovláska nebo Mozartovo Requiem ve večeru Mozart? Mozart! patří k tomu nejmizernějšímu, co je v českém baletu k vidění.

Ondřej Černý: S Vaším názorem nesouhlasím. Petr Zuska je podle mého názoru úspěšný šéf baletu.

Odpovězeno: 16. 01. | 12:30Autor: Jirka1

Otázka: Předpokládám,že se seznámíte s okolnostmi připrvované stávky a sdělíte veřejnosti, kdo měl pravdu :zda p.Štěpánek nebo noví "televizní odboráři".

Ondřej Černý: Nehodlám se obracet do minulosti a rekriminovat, kdo měl pravdu. Hodlám se zabývat budoucností.

Odpovězeno: 16. 01. | 12:35Autor: Jiří Konvalinka

Otázka: Dobrý den, pane řediteli, rád bych se od Vás dozvěděl jednu věc: minulé vedení Daniela Dvořáka bylo kritizováno za to, že některé operní produkce nebyly rentabilní a hrály se třeba jen jednou. Jak Vy sám máte nastavenou laťku, co uvádět, aby to vydělávalo anebo naopak kde si dovolit velkorysost?

Ondřej Černý: Operní produkce ve svém principu a na celém světě jsou nerentabilní. Opera je snad nejdražší umění. Bez masivní dotace se neobejde. Vytrhovat rentabilitu jedné inscenace není rozumné. Je třeba se dívat na celou produkci jako na celek. Národní divadlo v době šéfování Daniela Dvořáka mělo soběstačnost 34%. Úctyhodné číslo, které převyšuje většinu evropských operních domů. Na druhé straně: Národní divadlo je divadlo repertoárové a budování kvalitního repertoáru (s možností více repríz)by mělo být prioritou.

Odpovězeno: 16. 01. | 12:36Autor: XP12

Otázka: Do šéfa opery chcete jmenovat Jiřího Heřmana, kterému je 32 let. Pánové Zuska a Dočekal taky neoplývají věkem a zkušenostmi - znamená to, že v ND platí "nevěř nikomu, komu je nad ... let"?

Ondřej Černý: To není o věku. V případě Jiřího Heřmana je prostě proto, že nikdo lepší v tuto chvíli v Čechách není.

Odpovězeno: 16. 01. | 12:36Autor: Ivo Žídek-Ostrava

Otázka: Kdy bude mít můj jmenovec v divadle bystu?

Ondřej Černý: Děkuji za podnět!

Odpovězeno: 16. 01. | 12:38Autor: Miloš Palzer

Otázka: Mluvilo se o tom, že dřív než jmenovat nového ředitele ND, měly by se upravit pravidla pro jeho volbu. Tenhle nápad už není aktuální?

Ondřej Černý: Nastavit nová pravidla jmenování ´šéfů a de facto i řediitele bude jedním z máých hlavních úkolů. na to ale musí být čas, klid a dobrá vůle. A stabilní situace. A tu bych rád nastolil.

Odpovězeno: 16. 01. | 12:39Autor: Pavlína Jarošová

Otázka: Kolik lidí se teď v Národním divadle má bát o svoje místa?

Ondřej Černý: Nehodlám dělat žádnou personální revoluci.

Odpovězeno: 16. 01. | 12:39Autor: pravda&laska

Otázka: Nebylo nejlepsi inscenaci Dvorakova ND samo fungovani prvni sceny: Se svym vnitrnim klientelismem to byl presny obraz fungovani ceske spolecnosti.

Ondřej Černý: Nemám odpověď.

Odpovězeno: 16. 01. | 12:40Autor: Ivana

Otázka: Jaké představení v ND jste naposledy viděl a jaké se vám tam naposledy líbilo?

Ondřej Černý: Před třemi nedělemi jsem si moc užil řadovou reprízu Našich furiantů a nadchla mne inscenace Mozartova Tita ve Stavovském.

Odpovězeno: 16. 01. | 12:42Autor: Martínek

Otázka: Dobrý den pane řediteli, uděláte něco pro to, aby s Vámi mohl mluvit prostý lid? V divadelním ústavu to přes Váš sekretariát nebylo možné!

Ondřej Černý: pane Martínku, zkuste tam hned teď zavolat a nechtre se na sebe kontakt. Zavolám Vám.

Odpovězeno: 16. 01. | 12:44Autor: Karel Vlasák

Otázka: Kolik je rozpočet Národního divadla a co z toho platíme my, daňoví poplatníci?

Ondřej Černý: Rozpočet ND je kolem 450 miliónů. Dvě třetiny platíte Vy. Drahý špás. Anebo si mám půjčit sirky, jak mi včera v jedné gratulaci nabízel jeden kolega?

Odpovězeno: 16. 01. | 12:44Autor: Marta Šindlerová, Český Těšín

Otázka: Dobrý den, jsem ze severní Moravy, ve vašem divadle jsem nikdy nebyla a co o něm v televizi slyším, jsou samé lumpárny. Prosím vás, k čemu je nám takové Národní divadlo?

Ondřej Černý: Přijeďte se podívat. Možná pak pochopíte.

Odpovězeno: 16. 01. | 12:45Autor: Miroslav Plska

Otázka: Chtěl bych od vás jasnou odpověď: kde jinde než v Národním divadle si zaměstanci diktují, kdo bude jejich nadřízený? Co s tímhle teatrálním socialismem chcete dělat?

Ondřej Černý: Nenechám se jím vůbec znepokojovat.

Odpovězeno: 16. 01. | 12:45Autor: Bamboo

Otázka: Co bude s panem Mrzenou? Počítáte s ním do nějaké funkce?

Ondřej Černý: S panem Mrzenou jsem se ještě nesetkal.

Odpovězeno: 16. 01. | 12:46Autor: Rosťa

Otázka: Už jste se sešel se stávkujícími? Vyhovujete jim nebo máme čekat další vánoční výzvu? A co odboráři, těm taky sednete nebo jste dokonce jejich kandidátem?

Ondřej Černý: Bůh suď koho já jsem kandidát...

Odpovězeno: 16. 01. | 12:48Autor: divačka

Otázka: teď jsem na aktuálně četla, že předseda komise, která vás vybírala, si na ministerstvu přihrál pár milionů pro svoje divadlo. jakou pak máte mít legitimitu, když vás vybírají lidi, kteří nemají žádný kredit?

Ondřej Černý: Čtrnáctičlenná komise byla dle mého názoru skvěle obsazena. Přečtěte si pozorně její složení. Mám velkou radost, že jsem dostal tak silný mandát právě od této sestavy.

Odpovězeno: 16. 01. | 12:48Autor: parabelum

Otázka: Myslíte si, že lze uměleckými ambicemi legitimizovat plýtvání penězi daňových popolatníků?
Je takový člověk ctihodnější než kapesní zloděk?

Ondřej Černý: Nerozumím. Myslím, že po odpovědi ani netoužíte.

Odpovězeno: 16. 01. | 12:49Autor: Vlasta

Otázka: můžete ve stručnosti vysvětlit vaši koncepci, se kterou jste vyhrál? děkuji

Ondřej Černý: To fakt stručně nejde. Popisují to dnešní noviny a celá koncepce je uveřejněna na www.mkcr.cz.

Odpovězeno: 16. 01. | 12:50Autor: sylva

Otázka: někde jsem četla, že ředitelem ND byl kdysi i váš otec. radil jste se teď s ním?

Ondřej Černý: Ano, máte pravdu. Radil jsem se s ním. Ale zároveň jsem se nenechal odradit...

Odpovězeno: 16. 01. | 12:51Autor: Andrej Novák

Otázka: Jak chcete zabránit kamarádšoftům, které jsou synonymem pro naši první scénu?

Ondřej Černý: Svým vstupem do funkce.

Odpovězeno: 16. 01. | 12:52Autor: Maruška

Otázka: Budete zvát účinkující z cizích zemí? Taková čarodejnice - ukrajinka či ruska v Rusalce (jako to bylo doposud) je trochu legrační a náš jazyk vskutku nepovznese...

Ondřej Černý: Hostování zahraničních sólistů v opeře Národního divadla je nutností a samozřejmostí.

Odpovězeno: 16. 01. | 12:53Autor: Martin

Otázka: Budete také dále podporovat dosavadní praxi, že šéfové jednotlivých uměleckých složek si ze "svého" souboru udělají vlastní pokusnou (většinou špatnou) dílnu? (třeba mnohé baletní premiéry?)

Ondřej Černý: Umělečtí šéfové mají být nezávislí a mají dělat takové divadlo, jaké oni uznají za vhodné. Ředitel jim má říci svůj názor, ale nemá jim nic zakazovat a nakazovat.

Odpovězeno: 16. 01. | 12:54Autor: Zbyněk Bradský

Otázka: Národní divadlo je příspěvková organizace, která žije z veřejných peněz, tak buďte tak hodný a řekněte nám, jaký je váš plat. Kdybyste se z toho chtěl vykroutit, tak já žiju na podpoře cca 7000 Kč a na lístek do divadla nemám.

Ondřej Černý: Jaký budu mít plat ještě netuším.

Odpovězeno: 16. 01. | 12:56Autor: blanka

Otázka: S jakými řežisérskými jmény nebo tvůrčími tandemy do budoucna počítáte?

Ondřej Černý: S těmi jmény počítají moji umělečtí šéfové. Oni jsou Ti, kdo dělají v Národním diivadle umění. Ne ředitel. Začněme si na to zvykat.
Ale teď vážně: V mé koncepci, která je na www.mkcr.cz, je těch jmen hromada.

Odpovězeno: 16. 01. | 12:56Autor: abonent

Otázka: Byl jste před listopadem členem KSČ nebo SSM?

Ondřej Černý: Nebyl jsem členem KSČ, byl jsem členem SSM.

Odpovězeno: 16. 01. | 12:57Autor: Jana K.

Otázka: Je veřejným tajemstvím, že Daniel Dvořák si nejdříve ze Státní opery, pak i z Národního udělal dojnou krávu a pračku na peníze. Myslíte, že bude trestně stíhán?

Ondřej Černý: Neexistuje podle mého názoru žádný důvod pro to, aby Daniel Dvořák byl trestně stíhán.

Odpovězeno: 16. 01. | 12:58Autor: Mek

Otázka: Jak na Vás působí šéf baletu Petr Zuzka? Znáte se? Myslím si, že je to člověk na svém místě. Díky za odpověď.

Ondřej Černý: Já si myslím to samé co vy. Mám Petra rád jako umělce i jako člověka.

Odpovězeno: 16. 01. | 12:58Autor: Občan

Otázka: Také souhlasíte s názorem členů činohry ND, že výběrové řízení bylo šité na míru p. Mrzenovi?

Ondřej Černý: Nesouhlasím. Protože to není pravda.

Odpovězeno: 16. 01. | 12:58Autor: Tristan

Otázka: Přijmete zpátky pana Nekvasila?

Ondřej Černý: Ne. Mým šéfem opery je Jiří Heřman.

Odpovězeno: 16. 01. | 12:59Autor: Občan

Otázka: Také souhlasíte s názorem členů činohry ND, že výběrové řízení bylo šité na míru p. Mrzenovi?

Ondřej Černý: Viz shora.

Odpovězeno: 16. 01. | 13:02Autor: Sebastian

Otázka: Pane rediteli, uprimne Vam gratuluji, osobne si myslim, ze jste v teto zemi asi nejpovolanejsi osoba do teto pozice. Pokusite se nejakym zpusobem ND "pojistit" proti politickym zmenam a tlakum, aby pripadny novy ministr nemohl vytvaret dalsi ucelove personalni zmeny? dekuji...

Ondřej Černý: Moc díky za důvěru. Těší i zavazuje. Trefil jste hřebík na hlavičku. Nový statut Národního divadla, na kterém chci začít pracovat, musí být přijatelný a akceptovaný nejen Ministerstvem kultury a odbornou veřejností, ale i napříč politickým spektrem. Pak bude mít smysl.

Odpovězeno: 16. 01. | 13:06Autor: Janča

Otázka: Mohl byste se jasně vyjádřit k milionovým dluhům, která za vašeho působení vznikly v Divadelním ústavu? Děkuji.

Ondřej Černý: V Divadelním ústavu nevznikly za mého působení žádné miliónové dluhy. Jen jsme v 2. polovině 90. let vlastenecky bojovali proti restituci jedné třetiny Manhartského paláce, o které jsme byli bytostně přesvědčeni, že je neoprávněna. Soudy byly bohužel jiného názoru. A trvaly dlouho. A pak nám napočítaly vysoké penále, které musel zaplatit stát. Být vlastencem se nevyplácí. Poučil jsem se.

Odpovězeno: 16. 01. | 13:08Autor: eva

Otázka: Jak chcete udržet kontrolu (např.finanční)na šéfy jednotlivých scén, když podle Vaší koncepce by měli být jmenováni (a tím pádem i odpovědni)ministrovi kultury? veškeré spory budou muset být řešeny ministrem?

Ondřej Černý: Chytrá otázka. Je to o vybudování dobrého kontrolního systému. A dobré součinnosti s Ministerstvem kultury.

Odpovězeno: 16. 01. | 13:11Autor: Jan Petřík

Otázka: Budete brát v potaz názor široké veřejnosti, která se dne Národnímu obloukem vyhýbá, protože nechce vidět pseudoexperimenty typu baletního večera Rodinné album nebo činoherní plácanice Zvony?

Ondřej Černý: Nemám pocit, že se široká veřejnost Národnímu divadlu obloukem vyhýbá. A pak mám také pocit, že Národní divadlo musí hrát nejem pro širokou veřejnost, ale i pro náročnější divadelní diváky. Musí zvládnout vše. A diváci si mohou přece vybrat. Ne všechno je pro všechny.

Odpovězeno: 16. 01. | 13:13Autor: Jaroslav

Otázka: Dobrý den vážrný pane, gratuluji ke zvolení, co uděláte pro to, aby se v ND prosadila kvalita, např. v opeře kvalita hlasu. Můžete říct, např.jakého nejlepšího tenora máme dnes v ND ? Lyrického i dramatického ?
Děkuji za Váš názor.

Ondřej Černý: Vím, že pro šéfa opery Jiřího Heřmana je prosazení kvality v opeře ND prioritou. Proto jsem ho přizval do týmu.

Odpovězeno: 16. 01. | 13:15Autor: Jiri

Otázka: Dobry den,
gratuluji k Vasemu uspechu. Ma otazka se nicmene netyka ND. Zajimalo by mne, jakym zpusobem se prosazuji mladi divadelni scenariste a reziseri? Je bezpodminecne nutne nejake formalni vzdelani v tomto smeru, aby clovek mohl uspet?

Ondřej Černý: U umělců není žádný glejt povinný. Na druhé straně: Nepodceňujme naše umělecké školství.



 

Právě se děje

Další zprávy