Forman míří na Dobře placenou procházku

kul, ČTK
15. 1. 2007 0:00
Praha - Na dnešní zkoušce jazz opery Dobře placená procházka už bude své vize představovat osobně režisér Miloš Forman.
Foto: HCE

Národnímu divadlu se Formana podařilo získat pro přípravu inscenace, která je letos na první scéně tou nejsledovanější: nestává se u nás často, aby oscarový režisér zkoušel hru jednoho z nejslavnějších básníků, navíc za přítomnosti respektovaného kostýmního výtvarníka a uznávaného dirigenta.

Dobře placená procházka Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra, která bude mít premiéru 22. dubna, takovou událostí je.

"Ve svém žánru je vrcholem. Suchý je jako velký básník dvacátého století žijícím klasikem a Národní divadlo by mělo přinášet to nejlepší z českého umění," vysvětloval na jaře 2004 tehdejší šéf opery Jiří Nekvasil, proč lehčí kus zařadili na repertoár mezi Libuši, Toscu nebo Carmen.

Foto: Divadlo Semafor

Formanovi, který v těchto dnech představuje ve světě nový snímek Goyovy přízraky, bude s režií vypomáhat jeho syn Petr, jeho dvojče Matěj je autorem scény. Kostýmy navrhl Jan Pištěk, hudební nastudování si vzal na starost Libor Pešek, dřívější šéfdirigent Královské liverpoolské filharmonie.

Chystanou inscenaci Forman označil za svůj operní debut. "To víte - zlatá kaplička, Národní divadlo, to člověk neřekne ne," odpověděl režisér, proč na současný projekt kývl.

Původně měl Forman spolupracovat s Národním divadlem už před deseti lety, kdy chtěl inscenovat svou verzi Smetanova Dalibora. O překlad tehdy požádal Jiřího Suchého, operu chtěl zkrátit na 100 minut a uvádět ji bez přestávky. Projekt k realizaci nedošel. 

Dobře placená procházka byla poprvé uvedena v roce 1965 na jevišti divadla Semafor. Suchý a Šlitr napsali vtipný kus o tom, že procházka po "nejkrásnější krajině, co znám" stojí milion liber.

Foto: ČTK

Ve známost vešla i díky televizní adaptaci, kterou pořídil právě Miloš Forman rok po premiéře, a pak uvedením na českých i zahraničních scénách. "Ve Finsku ji uvedla tři divadla a televize. Nastudovali ji v Bruselu a v Sarajevu. V Belgii byla na premiéře dokonce královská rodina," upozorňuje Suchý.

Suchý loni oslavil 75. narozeniny, našel pro domovskou scénu divadelní sál v Dejvicích a teď si - stejně jako kdysi - v Dobře placené procházce zahraje pošťáka a zazpívá píseň Já přilepím si známku na čelo.

Roli bohaté anglické tety ztvární jeho stálá jevištní partnerka Jitka Molavcová, pro další role byli vybráni Zuzana Stivínová, Bohuš Matuš, Zbyněk Fric, Dáša Zázvorková, Jana Malá, Tereza Hálová nebo Tomáš Trapl.

Podle Suchého mají na Formanovo přání inscenaci Dobře placené procházky proložit sbory z představení Sekta, které kdysi v Semaforu propadlo.

"A ne snad proto, že jsem k němu sám složil hudbu," podotýká Suchý. Forman si prý tyto písničky tak oblíbil, že když emigroval, musel mu poslat pásek s nahrávkou - teď si je už oba můžou svobodně prozpěvovat pod ochranou trig Národního divadla.

 

Právě se děje

Další zprávy