Výstava o Sudetech získala ocenění

RiK, ČTK
24. 11. 2005 9:17
Berlín - České občanské sdružení Antikomplex dostalo německou Cenu kultury Georga Dehia za putovní výstavu Zmizelé Sudety - fotografie.

Výstava přibližuje příhraniční bývalé sudetské regiony před či za druhé světové války a v současnosti. Cenu, s níž se pojí finanční ohodnocení 8000 eur, dostávají osobnosti a instituce, které se zabývají německou kulturou a historií ve východní Evropě, vyvolávají dialog a zaměřují se na budoucnost.

Antikomplex vznikl v roce 1998 jako Hnutí proti xenofobii, jeho členové byli tehdy vysokoškolskými studenty a nyní se hnutí věnuje dlouhodobě obtížným tématům česko-německé historie. 

Cvičiště v Rudném, dnes ráj houbařů
Cvičiště v Rudném, dnes ráj houbařů | Foto: zmizelesudety.cz

Zmizelé Sudety představuje desítky dvojic fotografií pořízených na stejných místech před nebo během druhé světové války a v současnosti. Ukazují stav kdysi vzkvétající krajiny v pohraničí, jež po odsunu Němců často pustla například ve vojenských výcvikových prostorech. Zdůrazňuje i osudy velkého počtu obcí, které v pohraničí zanikly, byly vysídleny nebo srovnány se zemí.
Výstava existuje od roku 2002, nyní je v Rychnově nad Kněžnou a polská verze ve Vratislavi. Příští rok zamíří například do Freiburgu, do Tábora nebo do Soběslavi. Antikomplex ale chystá i další projekty, jeden z nich se má věnovat osudům obyvatel Sudet.

 

Právě se děje

Další zprávy