Nechodťe do Metropolitní. Nalaďte si ji!

Reuters, jš
25. 10. 2006 15:40
New York - Nejslavnější operní dům, americká Metropolitní opera, své dveře otevírá divákům, kteří by do ní jinak nepřišli. Přes internet.

"Živé streamování opery je nejbezprostřednější zážitek, který můžeme milovníkům divadla po celém světě nabídnout stejně jako na ni přilákat ty, které ještě nezasáhla," říká Peter Gelb, nový generální ředitel Metropolitní opery, který v srpnu vystřídal dlouholetého vedoucího Josepha Volpeho. "Navíc tím ještě zvýšíme zájem o dění u nás."

I proto opera nabízí levnější vstupenky za 20 dolarů, živá vystoupení na veřejných prostranstvích anebo zve diváky na generální zkoušky.

Už na začátku sezony, 22. září, uspořádala den otevřených dveří a za velkého zájmu nechala diváky nahlédnout na zkoušku Pucciniho Madame Butterfly. "Chceme ukázat, že opera není pro pár vyvolených," řekl tehdy Gelb listu New York Times.

Přenosy operních inscenací po internetu mohou diváci poslouchat každou středu ve dvacet hodin místního času. Na webových stránkách Metropolitní opery dnes uslyší premiéru Verdiho Rigoletta a pak každou středu až do konce sezóny další představení jako Bohema, Lazebník sevilský nebo Sedlák kavalír.

 

Právě se děje

Další zprávy