Bém: Freud nemůže mít ženské tělo

Jakub Morc
25. 9. 2006 12:30
Praha - Psychoanalytik Sigmund Freud bude mít sochu na Kozím plácku. Trojitou.
Michal Gabriel - vítězný návrh
Michal Gabriel - vítězný návrh | Foto: Aktuálně.cz

První Freud bude od příštího května hledět na Staroměstské náměstí, druhý do ulice U obecního dvoru a třetí sám na sebe.

Autorem návrhu je sochař Michal Gabriel, porota jej vybrala z devíti velkých jmen. Neuspěli Jiří Beránek, David Černý, Kurt Gebauer, Radim Hanke, Zdeněk Lhotský, Stefan Milkov, Alexandr Pečev ani Jaroslav Róna.

Kurt Gebauer
Kurt Gebauer | Foto: Aktuálně.cz

"Někteří autoři k zadání přistoupili tradičně, jiní hravě a s nadsázkou. Porota ocenila originální nápad, který je založen na několikerém opakování zrcadlově otočeného motivu," říká primátor hlavního města Pavel Bém, spokojený s konečným výběrem.

Vznik a výběr sochy rodáka z moravského Příboru byl součástí oslav 150. výročí jeho narození, jež se konaly v květnu a červnu. Odhalena bude za rok v  květnu na Kozím plácku - místě, které bylo vybráno díky své lokalitě i sounáležitosti s židovským odkazem.

Inspirací vítězi Gabrielovi byly fotografie Freuda za psacím stolem, na kterém měl množství starověkých sošek. Pracoval s proměnou měřítek a nahradil starověké sošky zmenšenou postavou psychoanalytika.

"Znásobil jsem opakování, abych podpořil pocit prostoru představ a připojil princip zrcadlení. Celý pomník jsem zopakoval, ale zmenšil na třetinu původní velkosti a zrcadlově převrátil. Tyhle dvě sochy jsem postavil proti sobě a tento princip jsem ještě dvakrát zopakoval," vysvětluje genezi díla Gabriel.

"Sen je pracovním prostorem podvědomí, šlo mi o spojení reality s nereálností v přirozeně působící celek," dodává sochař.

S netradičním pojetím přišel i Kurt Gebauer, kterého zřejmě inspirovalo nejen jedno ze stěžejních Freudových témat, ale i  sám název Kozí plácek. Navrhl pohovku s nataženým, doutník si vychutnávajícím psychoanalytikem, který má zarostlou tvář, ale nahé ženské tělo.

"Podobná asociace k osobnosti takového kalibru naprosto nepatří, je příliš prvoplánová a v žádném případě není relevantní," komentuje to Bém.

 

Právě se děje

Další zprávy