Zapeticujte si! Jen tak, anebo doopravdy

Radek Wohlmuth
23. 5. 2006 0:00
Praha - Máte petici nebo chcete nějakou podepsat? Vadí vám běloruský diktátor a chybí japonský kultovní seriál Goro, bílý pes?
Foto: Angel & Daughter

Tak hurá do petičního centra Eastern Alliance v pražské Jungmannově ulici. Tam si užijete, co hrdlo ráčí. Ať máte smysl pro recesi, nebo se k něčemu opravdu chcete vyjádřit. Poprvé v dějinách českého státu můžete podepsat všechny dostupné petice na jednom místě a ještě k tomu přidat vlastní.

Foto: Angel & Daughter

Eastern Alliance, parta úzce napojená na časopis Umělec, má za sebou třeba předvánoční provozování Beauty Free Shopu, luxusního pseudoobchodu s uměním v podobě spotřebního zboží. Teď přišla v rámci festivalu 4+4+4 dny v pohybu - jehož mottem je Svět bez kazu - s další ne zcela běžnou aktivitou.

V Jungmannově ulici 21 v Praze 1 otevřela petiční centrum, které "má pomáhat občanům České republiky vytvářet, šířit a podepisovat nové a existující petice". Jestli tedy máte petici a chcete ji do centra umístit, stačí ji e-mailem poslat na [email protected]. Pro začátečníky v oblasti peticování je ke stažení připraven dokonce separát petice, který vypracoval Ateliér životního prostředí.

Podpisových archů je v centru k dispozici zatím asi deset a záběr je široký jako obzor na Sahaře. Od práv zvířat přes zákazy průjezdu kamionů obcemi a stop přehradě až po zrušení peněz. Eastern Alliance se nebrání ničemu; lidé mají vytvářet a podepisovat petice podle vlastního uvážení a potřeb.

Foto: Angel & Daughter

Stačí prý jen přestat proklínat svět z gauče a chopit se nástrojů občanského protestu. Své podpisové archy může do centra umístit kdokoliv, s různorodostí se počítá. V centru prostě zjistíte, co pálí nebo "pálí" ostatní - buď to podpoříte, nebo ne.

Estern Alliance je neformální skupina, která se zabývá hlavně současným uměním, a tak se nabízí otázka, co to vlastně má znamenat. Je to happening, akcička pro pobavení, umělecké gesto?

Určitě také, ale každopádně jde o věc s přesahem, která stojí za hranicemi výtvarné kultury směrem k té obecně občanské, což u nás není vůbec běžné. Kdo by chtěl na místě sestavit vlastní petici, má k dispozici asistenta, který mu pomůže s koncipováním tak, aby byla platná, podepsané archy se budou posílat na místo určení, takže nejde o legrácku pro pár přátel, i když tak akce pravděpodobně skončí. Ale nemusí.

Foto: Angel & Daughter

Přestože se petiční centrum nevyhýbá extrémům a přijalo institucionální podobu kanceláře, což je de facto kontraproduktivní, protože to v závislosti na člověku budí vždy důvěru i podezření, základní princip zůstává - a je jednoznačně pozitivní. Poukázat na prostou existenci občanských postojů a názorů je vždycky dobře; a v době, kdy ze všech stran, obrazovek a reproduktorů vrčí předvolební slibotechno zvlášť.

Aspoň si člověk, který se může na chvíli dostat do hypnotického rauše světlých budoucností napříč politickým spektrem, připomene běžnou praxi všedního dne. Stejně jako fakt, že netolerance a arogance moci, ať je jakákoliv, nebylo, není a v dohlednu pravděpodobně nebude málo. A to snad stojí za zamyšlení. Nebo za petici?

Petiční centrum EA. Jungmannova 21, Praha 1. 19. -30 května, 13-21 hodin, v rámci festivalu 4+4+4 dny v pohybu.

 

 

Právě se děje

Další zprávy