Nyman zahraje v Brně pro svéráze Tichého

ČTK, kul
14. 4. 2006 15:48
Brno - Britský skladatel a pianista Michael Nyman sám projevil zájem zahrát na nadcházející výstavě fotografa, který je prý jeho oblíbencem.
Foto: Aktuálně.cz

Brit Nyman získal celosvětovou proslulost díky hudbě k oscarovému filmu Piano režisérky Jane Campionové; ale má (nebo měl) i progresivnější tvář. V Česku naposled koncertoval loni v říjnu. 

"Nyman projevil přes prostředníka zájem zahrát si na Tichého výstavě," potvrdila vedoucí výstavního oddělení brněnského Domu umění Jitka Vitásková, kde se sólový koncert se uskuteční 19. května ve 23 hodin.  Vstupenky za 200 korun už jsou v předprodeji v tamní pokladně. 

Foto: ČTK

Fotograf Miroslav Tichý se narodil v roce 1926 v Nětčicích, které jsou dnes předměstím Kyjova. Doma i ve světě se proslavil až v posledních letech. Jeho první samostatná domácí výstava, která v Brně začíná 17. května, představuje v roce jeho osmdesátin nejširší výběr celoživotního díla včetně kresby a malby.

Ve fotografii používá často vlastnoručně sestrojené aparáty a záměrně ignoruje klasická pravidla; jeho hlavním tématem byly po dlouhou dobu kyjovské ženy zachycované během procházek městem. Tichého snímky dnes znají a chtějí v Curychu, New Yorku i Londýně.

Šedesátník Nyman patří spolu s Philipem Glassem či Stevem Reichem k nejznámějším představitelům minimalismu. Velmi často skládá hudbu k filmům; kromě Piana to byly zejména snímky Petera Greenawaye Umělcova smlouva či Prosperovy knihy.

Ke společným projektům vyzývá osobnosti z různých stylů - pracoval s Damonem Albarnem z Blur či s německou šansoniérkou Ute Lemperovou.

Národní divadlo v Praze v roce 1997 inscenovalo Nymanovu operní prvotinu Muž, který si spletl svou ženu s kloboukem. Další opera Man and Boy: Dada měla na stejném místě premiéru předloni v prosinci.

 

Právě se děje

Další zprávy