Menzelův Anglický král nebude bojovat o Oscara

kf
16. 1. 2008 10:55
Akademie zveřejnila nominace na cizojazyčný film
Jiří Menzel při křtu DVD s filmem Obsluhoval jsem anglického krále.
Jiří Menzel při křtu DVD s filmem Obsluhoval jsem anglického krále. | Foto: Ondřej Besperát

Beverly Hills - Jiří Menzel dalšího Oscara za Hrabala nezíská. Jeho film Obsluhoval jsem anglického krále nepronikl do užšího výběru devíti neanglicky mluvených filmů.

Opulentní obraz nedávné minulosti tak postihl osud většiny filmů, které  Česká filmová a televizní akademie poslala od roku 1995 do klání o nejprestižnější filmovou cenu. Do nominací se dostal pozdější vítěz Kolja, v letech 2000 a 2003 pak Musíme si pomáhat, potažmo Želary.

Hlasování o "zahraničního "Oscara letos vzhledem k velkému počtu přihlášených probíhá ve dvou kolech. První fáze zahrnula promítání 63 filmů několika stovkám losangeleských členů Akademie, kteří v tajném hlasování určili devítku postupujících.

V druhé fázi bude náhodně vybráno deset akademiků z první širší skupiny, k nimž bude pozváno deset dalších členů z New Yorku; ti všichni znovu zhlédnou oněch devět filmů a určí finální pětku. Nominace na jubilení osmdesáté Oscary budou vyhlášeny 22. ledna, vyhlášení je plánováno na 24. února,

Foto: kameraman Oleg Mutu

Letošní devítka vybraných filmů přinesla řadu překvapení. Mnoho favorizovaných snímků se tu vůbec neobjevuje.

Šokem je, že do výběru nepostoupilo rumunské drama 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny režiséra Christiana Mungiu o tajném potratu za minulého režimu, které vyhrálo na festivalech v Cannes a San Sebastianu, na Evropských filmových cenách i a Glóbech. Akademie tímto krokem potvrdila svou pověst konzervativní instituce, která se straní nepříjemných témat.

Rovněž animovaný snímek Persepolis, který podle vlastního autobiografického komiksu o dospívání v Íránu natočila Marjane Satrapiová, se do užšího výběru nedostal.

Ze snímků, jež se u nás hrají či výhledově budou hrát, se v prvním nominačním hlasování objevila rakouská Ďábelská dílna Stefana Ruzowitzkého o padělatelích peněz v koncentračním táboru za druhé světové války, za pak Itálii Neznámá od Giuseppeho Tornatoreho, který už Oscara vyhrál v roce 1991 za Bio Ráj.

Ze starých známých, už dříve oceněných či nominovaných, se mezi devět postupujících dostali Nikita Michalkov, Andrej Wajda a Denys Arcand.

Neznámá
Neznámá | Foto: SPI

Ruský režisér Michalkov, jenž v roce 1995 vyhrál Oscara za snímek Unaveni sluncem, tentokrát zapůsobil titulem nazvaným 12 - o porotě soudců, jež musí rozhodnout o osudu čečenského chlapce, který zabil otčíma.

Očekávat se dal postup polského veterána Wajdy, jenž vzbudil historicky účtujícím filmem Katyň o masakru polských důstojníků velkou pozornost.

Kanaďan Denys Arcand vyhrál v roce 2004 s psychologicky realistickým dramatem Invaze barbarů, letos postoupil s imaginativněji laděnými Dny temnoty o úředníkovi, který se snaží utíkat do dobrodružných snů.

Předběžné nominace

  • 12, Rusko
  • Beaufort, Izrael
  • Dny temna (L' Âge des ténèbres), Kanada
  • Ďáblova dílna (Die Fälscher), Rakousko
  • Katyň (Katyń), Polsko
  • Mongol, Kazachstán
  • Neznámá (La Sconosciuta), Itálie
  • Past (Klopka), Srbsko
  • Rok, kdy odjeli moji rodiče na dovolenou (O Ano em Que Meus Pais Saíram de Férias), Brazílie

Deziluzivní snímek Beaufort izraelského režiséra Josepha Cedara pojednává o o stahování vojsk z Libanonu v roce 2000.

Mladý režisér Srdan Golubović zapůsobil filmem Past: na příběhu muže, jenž se musí rozhodnout, zda jeho dítě bude dál žít, líčí obraz společnosti po válečném konfliktu.

Devátým a posledním snímkem v dosavadní fázi je brazilský Rok, kdy byli mí rodiče na dovolené od režiséra Cao Hamburgera o osudech jednoho chlapce v 70. letech, v době probíhajícího fotbalového šampionátu.

Několik nadšeně přijímaných titulů přes svůj neamerický původ vůbec nedostalo šanci bojovat o zlaté sošky. V první řadě vítěz Benátek, film režiséra Anga Leeho Touha, opatrnost. Erotický thriller odehrávající se v Japonci okupované Šanghaji nominoval Tchaj-wan, ale podle Americké filmové akademie tamní příspěvek nebyl dost velký.

Ostrouhal i Afghánistán při pokusu nabídnout adaptaci bestselleru Lovec draků. Film se v Afghánistánu odehrává, ale obsahuje dialogy v angličtině a autorem je švýcarsko-americký režisér Marc Forster.

Kritérium jazyka dříve spolehlivě oddělovalo filmy domácí a zahraniční, v globálním byznysu ale ztrácejí taková dělení smysl.

Hlavně španělsky mluvené film se naopak čím dál víc prosazují i do hlavních kategorií. Pořadatelé Glóbů už se v reakci na nové rozložení sil rozhodli, že od roku 2009 budou každý film posuzovat individuálně.

Loni se v oscarové cizojazyčné kategorii utkaly snímky z 61 zemí. Zlatou sošku si nakonec odnesl německý film Životy těch druhých režiséra Floriana Henckela von Donnersmarcka.

 

Právě se děje

Další zprávy