Potter pronikl do obchodů. O týden dříve

aktuálně, čtk
15. 12. 2005 15:34
Praha - Harry Potter a princ dvojí krve je v českých obchodech, i když být neměl. Prodejci nedodrží původní datum stanovené vydavatelem.

Dlouho očekávaný příchod šestého dílu Harryho Pottera na český trh nastal, a to předčasně. Velké obchody se rozhodly prodávat knihu Harry Potter a princ dvojí krve už dnes.

Původní plán přitom počítal s tím, že se kniha neobjeví v prodeji do půlnoci z neděle 18. prosince na 19. prosince.

Ve skutečnosti však už včera začali někteří prodejci inzerovat dnešní prodej - podle průzkumu velkých knihkupců dokonce v některých obchodech byla kniha v prodeji již ve středu.

"Mrzí nás to, chtěli jsme dodržet původní pravidla," uvedl ředitel firmy Jan Kanzelsberger. Podle něj však Albatros nedokázal zajistit respektování dohody o jednotném termínu uvedení knihy na trh.

Obchody si mohou dovolit český překlad šestého dílu potterovské série prodávat, protože samy smlouvu neporušují. Obchodními partnery Albatrosu jsou distributoři, ti jsou smluvně zavázáni. "Tyto společnosti však mohou svým dalším obchodním partnerům, tedy zejména koncovým prodejcům, stanovit podmínky různé," řekl Martin Cvilink z Albatrosu.

Distributor tak může knihu do prodeje poskytnout dříve a může také ovlivnit i cenu knihy. Jaké sankce čekají distributory, odmítá Albatros sdělit, věc prý nyní posuzuje právník. "Jedná se ale o porušení smlouvy," řekla manažerka prodeje Albatrosu Lenka Procházková.

"Zákon o ochraně hospodářské soutěže zakazuje 'soutěžitelům' na trhu, tedy i nakladatelům, určit pevnou cenu zboží. V případě určení a požadování dodržení pevné ceny, za kterou se smí kniha prodávat, by nakladatelství porušilo uvedený zákon," řekl Cvilink. V některých evropských zemích platí pevné ceny knih, v Česku po takové úpravě dlouho volají někteří nakladatelé a malí knihkupci, naopak výrazně proti jsou obchodní řetězce.

 

Právě se děje

Další zprávy