Kdo byl Cimrman? Smoljak promluvil

Tomáš Netočný
11. 11. 2006 0:01
Praha - Z ankety o největšího Čecha byl vyloučen, i když si ho lidé přáli. Údajně nikdy nežil. Jsou tu ale důkazy, že to není pravda. Uvnitř: VIDEO.

Když se skupina filmařů vydala začátkem roku na promrzlou Aljašku, měla jasný cíl: Najít nová fakta o českém cestovateli Janu Eskymo Welzlovi. Největší objev však dokumentaristé učinili až po návratu domů.

Odhalili, jak se zrodila nejpopulárnější legenda českých dějin - smyšlený génius Jára Cimrman. "Zjistili jsme, že velikán zplodil velikána," popsal objev jeden z filmařů Martin Strouhal.

Smoljak prozradil, jak to bylo

Autoři dokumentu o Janu Welzlovi totiž hledali vhodnou osobnost, která by jeho život a činy dokázala zhodnotit. Oslovili proto herce, scenáristu a režiséra Ladislava Smoljaka a ten před kamerou popsal souvislosti, o kterých dosud veřejně nemluvil. Řeč byla o Cimrmanovi.

"Jak se zrodil Cimrman?" zeptal se při natáčení Smoljak sám sebe a po krátkém úvodu šel k věci. "Český vandrovník Alois Bér, svérázný Václav Plumlovský, profesor Hron," jmenoval postavy, jejichž krev koluje Cimrmanovi v žilách. "A mezi tyto postavy samozřejmě patřil také Jan Welzl. Jeho knížky přece četl každý kluk."

KLIKNĚTE NA VIDEO, UVIDÍTE VÍCE

Svoboda pod bodem mrazu

Film Svoboda pod bodem mrazu vznikl v České televizi, která ho zahraje v prosinci. Ovšem už ve čtvrtek 9. listopadu měl předpremiéru ve Welzlově rodišti Zábřehu.

Cestovatel se tam narodil v roce 1868 a později odtud odešel do ciziny. V Rusku stavěl transsibiřskou magistrálu, ale rozhodl se cestovat. A tím začal cimrmanovský příběh mnohem dříve, než autoři Smoljak a Svěrák tuhle bájnou postavu vytvořili.

Welzl sám putoval Sibiří, setkal se s Amundsenem, byl náčelníkem Eskymáků. Došel až na Aljašku, kde postavil perpetuum mobile, a když se vrátil do Zábřehu, byl o třicet let starší a napsal knihu.

"Když se člověk podívá na jeho fotografie, vidí strejdu z Moravy. Tedy žádný prototyp hrdiny s ostře řezanými rysy," vypráví ve filmu Smoljak o Welzlovi. "Přitom je to člověk nesmírně zajímavý, nesmírně podnikavý. Je to prostě velká osobnost, která zasluhuje úctu a vážnost. Jako náš Jára Cimrman."

Welzl vynálezce? Podívejete se na ukázku

Foto: Aktuálně.cz

Foto: Aktuálně.cz

Foto: Aktuálně.cz

Foto: Aktuálně.cz
 

Dokument s názvem "Svoboda pod bodem mrazu" připravila Česká televize a MS Video Zábřeh. Premiéru bude mít v neděli 10. prosince ve 20:00 na ČT2.

 

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy