Imperialističtí Simpsonovi mají utrum

BBC, jš
14. 8. 2006 14:00
Peking - Rodinka ze Springfieldu se stejně jako Mickey Mouse nebo Pokemoni v rudé velmoci nesmí dostat na obrazovku v hlavním vysílacím čase.
Foto: Česká televize

Rozhodnutí to není jen politické, ale hlavně ekonomické: čínská vláda svým nařízením chce "ochránit" domácí produkci a kontrolovat toky peněz ze zábavního průmyslu, ať už z kin, internetu, časopisů nebo televizního vysílání.

Teď tedy s platností od 1. září v čase mezi 17. a 20. hodinou nebude na obrazovce k vidění žádný imperialistický škůdce, který by měl neblahý vliv na čínskou mládež.

Problém je ale v tom, že osmdesát procent z 250 milionů dětských diváků dává přednost právě americké, japonské, korejské nebo evropské tvorbě a čínské animované seriály je moc nezajímají.

Foto: BBC

Důvodem je hlavně to, že se nevyznačují přílišným smyslem pro zábavnost a originalitu, zpracovávají hlavně tradiční čínské příběhy Opičího krále, na které jen roubují zápletky jako z oka vypadlé Disneyho pohádkám nebo Pokemonům.

Čínským televizním stanicím bylo již dřív doporučeno, aby celkově omezily vysílání zahraničních programů, vyvarovaly se strašidelných filmů v prime time a své hosty ve vysílání přinutily ke konzervativnímu ošacení; moderátoři pak nemají používat tolik anglických slov.

Už v roce 2000, kdy čínskému vysílání dominovala japonská animace, existovalo "doporučení" podobné tomu dnešnímu; o čtyři roky později už vláda zavedla kontrolu, jestli je čínských animovaných seriálů alespoň 60 procent z celé produkce.

A v únoru úřady zakázaly vysílat program, který spojuje živé herce a animaci jako v případě britských Teletubbies, aby ochránily svá studia - ta totiž podobný seriál nepřipravují.

 

Právě se děje

Další zprávy