Kultovní máničky se vrací. Do hospody

Irena Hejdová Irena Hejdová
19. 7. 2006 0:00
Praha - Odkud vzešli hrdinové slavného undergroundového románu Jana Pelce ...a bude hůř, tam se vrací jeho filmová adaptace. Do hospody. Uvnitř: GALERIE

Kniha ...a bude hůř poprvé vyšla v 80. letech. Líčí osudy party mániček ze severních Čech, která před budováním socialistické vlasti dává v éře normalizace přednost alkoholickým dýchánkům, drogám a sexu. Román byl samozřejmě zakázán, o to větším kultem se tehdy stal.

Režisér Petr Nikolaev (Kousek nebe, Báječná léta pod psa) natočil jeho adaptaci v produkci Čestmíra Kopeckého. Uznávaní čeští filmaři se tak sešli nad projektem z principu undergroundovým. Premiéra se chystá na polovinu září v Mostě, kde se snímek natáčel.

"Byla to moje nejtěžší a zároveň nejkrásnější práce," říká o filmování s nadšeným mladým štábem a takřka neznámými herci a neherci režisér Petr Nikolaev. I hlavního hrdinu Olina ztvárnil neherec, litvínovský satanista a deathmetalista Karel Žídek.

"Od začátku jsem věděl, že tihle svobodomyslní lidé můžou mít problémy se spolehlivostí, ale měli nadšení a žádný z nich ten projekt nezradil," pochvaluje si Nikolaev.

...a bude hůř - Pavel Zajíček a Radomil Uhlíř
...a bude hůř - Pavel Zajíček a Radomil Uhlíř | Foto: Produkce filmu

K obsazení neherců ho prý vedla touha po autenticitě a syrovosti. Autoři filmu také zvolili příslušně guerillovou distribuci: formou promítání v hudebních klubech, na festivalech, v hospodách a ve venkovských sálech.

"Náš film je spíš pro kamarády, kteří měli rádi tu knížku," řekl Aktuálně.cz producent filmu Čestmír Kopecký. "Nestojíme o to, aby nás někdo kritizoval, že se v něm mluví sprostě nebo že se tam plive na zem."

"V prostředí typickém pro konzumní a masovou zábavu by film ztratil velkou část sdělení," dodává Nikolaev. "Idea je taková, že budou existovat tři kopie, se kterými se bude jezdit po Česku. Třeba i na objednávku."

...a bude hůř - Olina
...a bude hůř - Olina | Foto: Produkce filmu

Nejvíc se podle Kopeckého zatím o snímek zajímají hudební kluby. V padesáti procentech případů totiž bude promítání filmu součástí komponovaného večera s  produkcí stejnojmenné kapely.

"Hledáme partnery, kteří mají kluby, letní kina, hospody se sálem nebo organizují letní hudební festivaly," hlásají autoři filmu na jeho webových stránkách a důrazně varují: "Film se zejména nehodí do multikin, klasických kin, televize, DVD a podobně."

Zájemců je podle Kopeckého zatím víc, než tvůrci čekali. "O počty diváků nám ale nejde, nechceme publikum velké, ale spokojené," zdůrazňuje.

...a bude hůř - Olin
...a bude hůř - Olin | Foto: Produkce filmu

Nechystají se žádné oficiální akce spojené s filmem, ba ani novinářské projekce. "Zdá se mi divné, že by o našem filmu psaly filmové měsíčníky, které píšou zároveň o amerických trhácích," říká Kopecký.

Černobílý snímek zatím nechce ani do televize a na DVD. Podle Nikolaeva se tak způsob distribuce stane součástí uměleckého díla samotného.

V současné době je už film sestříhaný, dokončuje se po stránce zvukové. Oproti původnímu oznámení Jiřího Králíka tak nebude uveden na nadcházející Letní filmové škole v Uherském Hradišti.

  • Stránky filmu ...a bude hůř ZDE
 

Právě se děje

Další zprávy