Zemřel Billy Preston, pátý Beatle

Reuters, BBC
7. 6. 2006 10:30
Scottsdale, Arizona - Spolupracoval s Beatles i Rolling Stones, pro Joe Cockera napsal hit You Are So Beautiful a Miles Davis po něm nazval skladbu.

Stylotvorný hráč na klávesy William Preston, spolupracovník i přítel největších hudebníků světa, zemřel na selhání ledvin. Bylo mu 59 let. 

Hudbu provozoval celý život, na piáno hrál od tří let, vystupoval v doprovodných kapelách Little Richarda a Raye Charlese. Proslavila ho ale až spolupráce s Beatles: Preston je jediným hudebníkem, který svoje jméno našel v kreditech jejich písní. Hrál na albech Let It Be a Abbey Road.

Nekrology jej také titulují jako pátého Beatla, ač fanoušci skupiny by asi spíš tvrdili, že tím je producent George Martin. Po rozpadu kapely byl Beatle George Harrison producentem jeho autorských alb, Preston například jako první nahrál jeho skladbu My Sweet Lord. Nemohl chybět ani na charitativním koncertu pro Bangladéš.

Druhá hvězdná spolupráce přišla s Rolling Stones, objevil se na albech Sticky Fingers, Exile on Main Street, Goats Head Soup, It's Only Rock'n Roll, Black and Blue i nedávných Bridges to Babylon.

Hudebník, který vedle drogových a alkoholových skandálů získal roku 1972 Grammy za píseň Outta Space, měl obdivuhodný rejstřík hudebních partnerů. Od Erica Claptona, přes Boba Dylana a Arethu Franklinovou až po Red Hot Chili Peppers, kterým ješte stihl přispět svou emotivní hrou na aktuální nahrávku Stadium Arcadium.

 

Právě se děje

Další zprávy