Marhoul si na svůj Tobruk ještě počká

ČTK, Hej
24. 4. 2006 17:00
Praha - Václav Marhoul odsunul natáčení svého válečného velkofilmu Tobruk na příští rok.
Václav Marhoul na obhlídkách v Africe
Václav Marhoul na obhlídkách v Africe | Foto: 2 media

"Jednou věcí je tvrdohlavě lpět na předem ohlášeném termínu natáčení a druhou film řádně připravit a finančně zabezpečit. Plánované natáčení je náročné po všech stránkách," odůvodňuje Marhoul rozhodnutí.

K odkladu podle něj přispěly ohledy na šedesátimilionový rozpočet, který dvojnásobně překračuje průměrné náklady výroby jednoho českého filmu, ale i náročnost přípravy exteriérů v Tunisku. Včetně všech nutných povolení, stavby, rezervací hotelů, počasí, závazků herců v divadlech i možností leteckého spojení.

Václav Marhoul
Václav Marhoul | Foto: ČTK

Příběh z období druhé světové války měl v Tunisku vznikat od srpna do října, premiéra v kinech byla plánována na říjen 2007. Film má připomenout památku příslušníků 11. čs. pěšího praporu Východního, kteří po boku Angličanů, Australanů, Poláků a Jihoafričanů v roce 1941 bránili před německými a italskými jednotkami poslední spojenci ovládaný strategický přístav na severu Libye.

Z šedesáti filmovacích dnů proto zhruba pětačtyřicet musí štáb strávit v poušti. Finance shánějí rovněž koprodukční partneři na Slovensku. Marhoul dal zatím dohromady tři čtvrtiny výrobního rozpočtu.

Se scénářem Tobruk Marhoul začátkem dubna zabodoval v českém kole soutěže scenáristů o americkou Hartley-Merrill Prize. Už tehdy si prý nebyl jistý, zda s natáčením psychologického dramatu o známé kapitole historie druhé světové války začne letos.  

 

Právě se děje

Další zprávy