Bono pochválil "objevitele" Blackwella

ČTK, RiK
8. 2. 2006 11:30
Los Angeles - Čestnou hudební cenu Grammy dostala v úterý více než různorodá skupina umělců.

Jsou mezi nimi veteráni jako skupina Cream, bluesová legenda Robert Johnson nebo hudební producent Chris Blackwell, zakladatel nahrávací společnosti Island Records. Čestné ceny se předávaly v Los Angeles den před slavnostním udílením Grammy pro hudební počiny loňského roku.

Na jinak neokázalé ceremonii se překvapivě objevil frontman irských U2 Bono a chválil Blackwella, který dal U2 kontrakt poté, co je odmítla řada dalších společností. Oceňoval zejména to, že Blackwell dával hudebníkům šanci riskovat bez obav z obchodních tlaků.

Infobox
Autor fotografie: Reuters

"Kdyby se U2 objevili nyní, v dnešním ovzduší, nedostali bychom se dál než k našemu druhému albu. Myslím, že to je smutné, protože si teď vedeme docela dobře," řekl za smíchu přítomných.

Blackwell, který získal pro Island Records i Boba Marleyho, Roxy Music, Marianne Faithfullovou, King Crimson, Jethro Tull nebo Traffic, řekl, že jeho jediným příspěvkem k úspěchu U2 bylo, že "jim především nechal volnou ruku".

David Bowie se nedostavil
David Bowie se nedostavil | Foto: Profimédia

Další trofeje

Akademie také ocenila rockera Davida Bowieho, operní pěvkyni Jessye Normanovou, komika Richarda Pryora a folkovou skupinu The Weavers. Pro Pryora, který v prosinci podlehl selhání srdce, jež souviselo s roztroušenou sklerózou, jde o poctu in memoriam.

Ocenění se nedočkal ani Johnson, který byl zavražděn v roce 1938 ve věku 27 let. Hudebník bývá označován za "krále blues z delty" Mississippi. Nahrál jen 29 skladeb, které však změnily blues vůbec a staly se inspirací pro generace bluesových i rockových hudebníků. Na ceremonii ho zastupoval syn Claude.

David Bowle nedorazil

Sopranistka Normanová řekla, že je poctěna faktem, že před ní dostali čestnou Grammy jen tři operní pěvci: Enrico Caruso, Marian Andersonová a Leontyne Priceová.

Z The Weavers přišli cenu převzít Ronnie Gilbert a Fred Hellerman. Z dalších členů skupiny Lee Hays zemřel v roce 1981 a pětaosmdesátiletý Pete Seeger již necestuje. Z Cream, kteří se proslavili v 60. letech, převzal cenu baskytarista Jack Bruce i za zbývající členy skupiny, kytaristu Erika Claptona a bubeníka Gingera Bakera. David Bowie na ceremonii nepřišel.

Předávání "hlavních" cen Grammy začne dnes večer místního času (ve čtvrtek v 02:00 SEČ).

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy