Portmanová: Jsem Formanova fanynka

Irena Hejdová Irena Hejdová
2. 2. 2007 0:00
Rozhovor - Jaké bylo natáčení s Milošem Formanem? A co je pravdy na tom, že si Natalie Portmanová zahraje dceru Indiana Jonese?
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Natalie Portmanová ve filmu Goyovy přízraky ztvárnila hned trojici postav. Mladou dívku Inés, která se stává obětí inkvizice. Posléze po deseti letech vychází z vězení jako troska. Mezitím už vyrostla i její dcera Alicia, která se živí jako prostitutka.

Během pražské premiéry filmu poskytla Natalie Portmanová rozhovor redakci Aktuálně.cz

Goyovy přízraky - Natalie Portmanová
Goyovy přízraky - Natalie Portmanová | Foto: HCE

A: Kterou postavu z oněch tří jste hrála nejraději?

Nevím, všechny byly dost obtížné. První Inés je takovým archetypem mladické nevinnosti, současně je to mladá obyčejná dívka, která poslouchá rodiče. Stará Inés je taky dost komplikovaná. Opouští vězení, je blázen nebo něco takového; není jasné, jaký druh šílenství to je. A hledá svou dceru Alicii, z níž se mezitím stala ovšem prostitutka. Všechny tři jsou vlastně dost strašidelné. Ale byla to vzrušující výzva hrát tuhle trojici!

A. Jaké to bylo hrát tu pološílenou dívku vycházející  z vězení?

Pamatuju si, že Miloš mi řekl, že Goya tam vystupuje jako praktický muž, zatímco Lorenzo zastupuje spíše rozum. A má postava tam představuje jakýsi emocionální akord.

A: A scény mučení v inkvizičním vězení. Bolelo to?

To je ta magie filmu - to je natočené samozřejmě trikem. Měla jsem dublérku.

A: Jakou novou zkušenost vám přineslo natáčení s  Formanem?

Skvělé bylo dostat se do Španělska. Je to opravdu ojedinělá kultura. A skvěle tam vaří, Miloš Forman je opravdu velký milovník jídla, užívali jsme si tam bohatých večeří - vždycky jednou týdně takovou večeři, jako jedna velká rodina. Můžete si tam zatancovat flamenco, zajít se podívat do muzea Prado na Goyovy obrazy, zároveň si o tom čtete knihy a žijete v místě, kde se to vše odehrávalo, chodíte do stejných parků a zahrad. Ve Španělsku jsem se opravdu hodně poučila a nadchla pro dějiny umění.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

A: Forman si vás prý vybral na základě vaší fotografie v časopise...

Je pravda, že si vybral nejdřív mou tvář, kterou viděl v časopise, pak zjistil, že jsem i herečka. Jsem velkou fanynkou jeho filmů. Hoří má panenko, Přelet nad kukaččím hnízdem, Vlasy, Larry Flynt, Muž na měsíci...vlastně mám ráda snad všechny.

A: Hrajete radši v historických filmech nebo ve filmech ze současnosti, jako bylo drama Na dotek?

Nedělám v tom rozdíl - i když u těch prvních si samozřejmě musíte nastudovat hodně historických materiálů. Vždycky je ale hezké vydat se do jiného stylu, potkat jiné lidi, poznat jiný svět. Herectví je skvělá práce.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

A: Máte vysněného režiséra?

Miluju filmy Romana Polanského, Michaela Hanekeho a Alexandera Paynea.

A: Prý máte hrát v novém Indiana Jonesovi...

O tom nic nevím. Někdo to někde řekl, pak to převzali všichni novináři, já jsem ale nikdy oslovená nebyla. Nikdy jsem se o tom nebavila s nikým jiným než s novináři....

A: Chtěla byste si Indyho dceru zahrát?

Vůbec nevím, co to má být za film, dokonce nevím, jestli ten film vůbec vznikne nebo to je jen internetová fáma.

 

Právě se děje

Další zprávy