Gott: Se Svobodou mně odešel kus života

Red KUL
29. 1. 2007 12:20
Praha - Nejbližší přátelé na Karla Svobodu vzpomínají s emocemi. Další oceňují jeho talent, byť mu hudebně nejsou blízko.

Janis Sidovský

"Byl to náš velký přítel. Znali jsme se dobrých patnáct let, spolupracovali jsme spolu na Draculovi, pak jsme s Pavlem Vítkem pomáhali zakládat nadaci Kapka naděje. Svoboda byl výjimečný skladatel i člověk. Prožil krásný život. Loni byl i na naší svatbě - jako velmi blízký člověk. O té tragédii mě informovala Vendula a hned jsme tam přijeli. Karel byl vždycky člověk velkých gest. Nevěřil jsem, co se stalo - až jsem přijel na místo, viděl jsem, že je po všem. Vendula i my všichni to neseme velmi těžce," říká producent.

Karel Gott
Karel Gott | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Karel Gott

"S Karlem Svobodou mi odešel kus života. Znali jsme se čtyřicet let. Jsem z toho naprosto zdrcený, byl to nejlepší kamarád - jenže to nebylo jen kamarádství, měli jsme společný úspěch doma i v zahraničí. A co je pro kamarády víc. "Je to strašné, když si člověk uvědomí, že se už nikdy nevrátí. Teď jsem ještě v šoku, ale to nejhorší teprve přijde: až si to všechno uvědomím a budu si to promítat jako film," říká mnohonásobný slavík, pro kterého Svoboda napsal třeba Lady Carneval.

Michael Kocáb

"Karel Svoboda byl extrémně talentovaný skladatel a i když mi jeho hudební proud ve stylu Lady Carneval nemusí být blízký, o jeho schopnostech není sporu. Dokázal se prosadit v Německu, kde to nebylo jednoduché, a na co v poslední době sáhnul, to dostal do velké pozornosti, vzpomeňme muzikál Golem nebo spolupráci s Petrem Kolářem.

Společně s Ladislavem Štaidlem byl před lety nejznámějším skladatelem a společně ovlivnili český hudební vkus směrem k německému typu populární hudby. To má pozitivní i negativní důsledky, Svoboda se zásadním způsobem napojil na latentní vkus národa, ale to napojení bylo až moc silné, takže se anglo-americký proud funky a rocku u nás tolik neujal. Pořád tu vládne jeho duch a ještě dlouho bude," říká šéf nového Výběru, kterým už není Michal Pavlíček..

Helena Vondráčková
Helena Vondráčková | Foto: partagency.cz

Helena Vondráčková

"Karel Svoboda není jen vzpomínka, ale celoživotní záležitost. Poznala jsem ho v roce 1964, když jsem přišla do Prahy do Rokoka - byla jsem jedna z prvních, pro které psal. Byli jsme obrovští přátelé, poznala jsem jeho první ženu a když mu zemřela, snažila jsem se mu být oporou. Poté mi představil Vendulu, byl to prostě rodinný přítel. Pro mě je ta zpráva naprosto šokující, nechápu, co se mu v jeho hlavě mohlo stát," říká zpěvačka, která pro něj nazpívala slavnou písničku Lásko, má já stůňu do filmu Noc na Karlštejně.

Zdeněk Zelenka

"Měl zřejmě velké osobní problémy, zdravotní a možná i rodinné. Už to, jak výrazně hubnul, jak naznačoval v různých větách. Odmítal práci na leden a na únor, byl zřejmě už dávno rozhodnutý," míní scénárista, který se Svobodou pracoval na jeho posledním muzikálu Golem.

Filip Renč
Filip Renč | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Filip Renč

"Mám takové smutné privilegium,  jsem poslední režisér, který pracoval s jeho hudbou. Byl to výborný chlap,  kamarád a osobnost. Je pravda, že poslední dobou hodně zhubnul. Neříkal, co to znamená, ale rozhodně poslední dobou šla jeho vitalita a energie dolů. Byl smutný a sklíčený - ale bůh ví co bylo toho příčinou," říká režisér Golema s tím, že se Svoboda poslední dobou necítil a mluvil o vážné nemoci, kterou měl trpět.

Lou Fanánek Hagen

"Abych mluvil o tom, co je mi v současnosti nejbližší, tak Karel Svoboda je autorem prvního ryze českého komerčního muzikálu. Předtím se uváděli převzatí Bídnici a Jesus Christ Superstar, ale on prošlápnul cestičku domácím autorům. Jeho Dracula je dodnes nepřekonaný. V šedesátých letech a ve spojení s Karlem Gottem byl u toho, když se začala psát historie popíku v tom pravém slova smyslu. Navíc se mu podařil průlom do Německa. Celkově to byl člověk výjimečný a jeho stopy byly a jsou leckde znát.  Když si pustíte rádio, kde hrají osvědčené české šlágry, tak tam Karel Svoboda během dne zazní mnohokrát.  Jeho písničky jsou už evergreeny," říká zpěvák Tří sester a textař českých muzikálů.

Roman Holý

"Karel Svoboda byl jeden z nevýraznějších českých skladatelů pop music. Jen opravdu málokdo umí napsat tak výraznou skladbu, jak to uměl on. Některé jeho skladby, hlavně ze šedesátých a sedmdesátých let, daleko přesahovaly rámec česke pop music. Populární byl z prostého důvodu, psal prostě parádní muziku. Mně osobně nejvíc baví jeho filmové melodie," říká hudební producent a kapelník J.A.R.

 

Právě se děje

Další zprávy